Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > Згадаймо: 10 листопада – день пам’яті Людмили Павлівни Кожуховської

10 листопада 2020 року виповнюється п’ять років відтоді, як у засвіти пішла науковець у галузі лінгводидактики, кандидат педагогічних наук, доцент, відмінник народної освіти Людмила Кожуховська.

З вересня 1993 року і до останніх днів життя Людмили Павлівни Кожуховської працювала викладачем та доцентом кафедри української мови та методики викладання нашого університету. Саме цією вченою вперше в українській лінгводидактиці теоретично й експериментально було описано процес збагачення мовлення учнів українською фразеологією.

Людмила Кожуховська разом з науковцями кафедри української лінгвістики та методики навчання є співавторами таких навчально-методичних посібників: Українська лінгвокультурологія: навчальний посібник для студентів зі спеціальності «Українська мова і література» [Л.П. Кожуховська, Т.М. Левченко та ін.]. Корсунь-Шевченківський : видавець та виготівник ФОП В. М. Гаврищенко, 2013. 349 с.; Сучасна лінгвістика: тексти лекцій. [Л.П. Кожуховська, Т.І. Товкайло, Л.Е. Довбня, Т.В. Чубань та ін.]: за заг. ред. О.І. Потапенка. К. : Міленіум, 2013. 249 с.; Лінгвістика та лінгводидактика: кредитно-модульні курси магістратури. [у співавторстві Л. П. Кожуховська, Т.І. Товкайло та ін. ]. К.: Міленіум, 2013. 310 с.

У доробку Л. П. Кожуховської налічується більше сотні наукових праць. Вона внесла свій внесок до скарбниці української науки, за що її ім’я навічно вписано в неї коштовним гаптуванням літер.

Світла пам’ять та вічна згадка колезі, педагогу та наставнику. Ви назавжди в наших серцях!

Людмилі Павлівні Кожуховській

Іду коридором самотньо і хочу зустріти Вас.

Та лише книги і фото дивляться мовчки на нас.

 

Були Ви взірцем у роботі для мене й не лише мені.

Чому ж так сумно сьогодні і всі ці осіннії дні?

 

Чим далі у вись Ви ідете, тим більше щему в серцях,

Чому Ви так незбагненно покинули рано нас?

 

Стіл ваш самотній на кафедрі стоїть осиротіло так…

Книги, статті, посібники – пам’ять не згасне відтак.

 

Квіти щедро нарізані ми принесемо Вам.

Нехай життя сторіночки тепло сняться Там.

 

Згадуєм часто з повчальними нотками ми ті життєві часи,

Й віримо в те, що ти, Господе, їй Царство Небесне даси.

(Т. В. Чубань)

Прес-центр факультету

Leave a Reply