Факультет української та іноземної філології > Новини кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання > Осінь у Магдебурзі: сковородинівці-філологи проходили стажування у Magdeburg-Stendal University of Applied Sciences

З 19 по 26 вересня 2020 року група з десяти студентів різних курсів і трьох викладачів факультету української та іноземної філології, в рамках проекту DAAD Projekt “Ost-West Dialog. Demokratie und interkulturelle Kommunikation” пройшли навчання в Університеті Магдебург-Стендаль (Magdeburg-Stendal University of Applied Sciences), в Німеччині.

Супроводжували студентів у цій мандрівці кандидат філологічних наук, доцент кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання Олеся Скляренко, заступник завідувача кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання з наукової роботи, кандидат філологічних наук, доцент Марія Пангелова і заступник декана факультету української та іноземної філології з виховної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання Наталія Сердюк.

Своїми спогадами поділилася студентка спеціальності «Середня освіта (іноземна мова і література)» Людмила Фокіна: «На жаль, епідемія Covid-19 внесла свої корективи в, уже роками налагоджений, механізм перебування студентів-філологів сковородинівського університету у Магдебурзі. Наша поїздка декілька разів переносилася, скоротилася і навіть цього разу ми до останньої миті не були впевнені в тому, що нарешті опинимося на берегах Ельби! І тим більшою була радість для нас та полегшення для викладачів, що нас супроводжували, коли ми все ж туди потрапили.

Магдебурзький університет зустрів нас гарно підготовленою, по хвилинах розписаною програмою – німецька педантичність дала про себе знати. На лекціях та семінарах були підняті такі важливі теми, як демократія та проблеми міжкультурної комунікації. Також нас познайомили з новітніми розробками в сфері перекладу текстів будь-якої галузі діяльності. На мою думку, постійне знаходження в мовному середовищі є найкращим стимулом для вивчення іноземних мов. А можливість вивчати не просто мову, а й культуру іншої країни, менталітет та особливості її громадян, ще більше допомагає студентам опановувати тонкощі своєї майбутньої професії.

Завдяки включенню в програму екскурсії та квесту по місту ми мали змогу ближче познайомитися з Магдебургом, відвідати багато історичних пам’яток та прогулятися набережною Ельби. Активне спілкування з німецькими студентами, як в навчальний, так і позанавчальний час, стало чудовою можливістю для практики англійської та німецької мов з носіями.

Давнє і вічно молоде місто Магдебург, де середньовічні вулички та готичні собори гармонійно співіснують поруч з найсучаснішими закладами вищої освіти, музеями й торгівельними центрами вразило нас не тільки своєю красою, а й привітністю оточуючих та чудовою осінньою погодою.

Оптимально розпланований навчальний тиждень не дозволив сумувати, він був сповнений новими знаннями, знайомствами, яскравими враженнями і пролетів так швидко, що ми не встигли навіть усвідомити, як прийшла пора повертатися додому.

Дякуємо рідному університету за цю чудову можливість попрактикувати свої мовленнєві навички. Також ми дуже вдячні Магдебурзькому університету за сердечний прийом і нових друзів!»

Прес-служба факультету української та іноземної філології

Leave a Reply