«Моя осінь в Дубаї» – розповідає студентка філологічного факультету Людмила Фокіна

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > «Моя осінь в Дубаї» – розповідає студентка філологічного факультету Людмила Фокіна

Не помилюся, якщо скажу що цьогорічна осінь запам’ятається мені якщо не на все життя то, принаймні, на достатньо тривалий час завдяки відчуттям тепла і сонця та неочікуваній й спонтанній пригоді – моїй новій подорожі до Об’єднаних Арабських Еміратів, міста-мегалополіса Дубая. Запитаєте, чому саме Дубай? Тому що я дуже люблю активний відпочинок, і  якщо перед мною постає вибір між тижнем в готелі «усе включено» чи варіанту «сам собі гід», то я, зазвичай, обираю саме другий варіант.

Дубай – це виключна можливість не лише позасмагати на пляжі та зануритись в море, а й пройтися самостійно кварталами міста, поринути в атмосферу місцевого життя.

Що мене вразило в першу чергу? Гігантоманія міста – лише уявіть, найвищі у світі хмарочос, торговий центр, квітковий парк, архіпелаг штучних островів, найбільший акваріум та зоопарк підводних тварин, тощо. Дубай – це місто рекордів, де найбільша кількість пам’яток занесена до Книги рекордів Гіннеса.

А як не згадати про вражаючу чистоту вулиць: у порівнянні з іншими закордонними містами, які я вже встигла відвідати, Дубай – просто картинка, зразок охайності та гармонії, де складно помітити не те що купи сміття, а й навіть папірця. А якщо він десь і є, то з’являється таке відчуття, наче зараз він непомітно зникне.

Крім того, мене вразило відчуття абсолютної безпеки у місцях масового скупчення людей – Ви можете спокійно залишити свої речі в кафе на столику чи на пляжі, і повірте – ніхто навіть не підійде до них.

Сподобалось й облаштування вулиць та публічних місць практично для всіх категорій людей. Приємно, що країна піклується про пересування батьків із дітьми, людей з обмеженими можливостями та спеціальними потребами. Окрім того, вагони метро поділяються за класом, перший вагон – золотий клас, також є вагони виключно для жінок та дітей. У перший вагон може зайти будь-хто з туристів. Квиток коштує дорожче, але звідти відкривається чудовий вид на місто (замість кабіни машиніста – велике панорамне скло, тут можна побачити дуже гарні краєвиди, позаяк більшість станцій розташовано над землею).

Ще один важливий момент – це англійська мова, володіння якою стирає всі бар’єри спілкування. Можна помітити, що майже всі назви, вивіски та позначення у місті дублюються, або навіть вже написані англійською. Складається враження, що англійська мова тут є основною. Тож неважливо з якої ви країни ви приїхали, – якщо ви володієте англійською, то перебування в Дубаї для вас пройде без зайвих турбот.

Слід сказати і про привітність населення. Складається враження, ніби місцеві жителі роблять все можливе, аби туристу було цікаво. І немає значення, скільки зірок у вашого готелю – до вас віднесуться з повагою та будуть раді допомогти.

Які ж розваги пропонує Дубай бюджетному туристу? Вночі місто оживає, змінюється, сяє яскравими вогнями, чарує сяючими алеями освітлених пальм та ліхтарів – врешті, стає геть іншим. Вас особливо захопить ця атмосфера, якщо ви пройдетеся чи проїдетеся містом вночі, оглянете його з висоти оглядового майданчика.  І хоч більшість розваг в Дубаї платні, але є й такі, які пропонуються гостям міста безкоштовно. Приміром, туристи можуть подивитися шоу фонтанів у центрі міста, поруч зі знаменитим хмарочосом Бурж-Халіфа.

Дубайський музичний фонтан – то дійсно феєрична композиція з світла, звуку і води. Саме шоу розпочинається о 18:00, і аж до 23:00 йде кожні півгодини тривалістю 5 хвилин. Під час кожного наступного шоу картинка змінюється, грає інша музика, відбуваються інші рухи фонтанів. Найбільше вражають спецефекти, висота струменів води до 150 метрів, а також площа самої постановки – 12 гектарів.

Поблизу кожні 15 хвилин (одразу після шоу фонтанів і теж до 23:00) відбувається ще й лазерне шоу на Бурж-Халіфі. Кажуть, хто не бачив шоу на 828-ми метровій вежі, той не бачив Дубай. Перехоплює подих не лише від величності будівлі, а й від самої атмосфери світлопроменів, музики та малюнку, який постійно змінюється. Освітлення хмарочосу відбувається лише з одного боку будівлі, таким чином, хоч Бурж-Халіфу і видно з будь якої точки міста, саме шоу можна побачити тільки з боку фонтанів.

Відвідала Пальму Джумейра штучний острів у формі пальми, який знаходиться на березі Дубая. Архіпелаг штучних островів (яких є три) наскільки великий, що пальми видно із космосу. Джумейра є найоригінальнішою із них. Місцеві називають її восьмим чудом світу, а я з впевненістю відношу її до одного з найцікавіших місць, де мені довелося побувати під час цієї подорожі.

Як не розповісти у цьому ключі й про острів Пальма Джумейра, який вважається другим найбільш відомим районом міста; це територія розкоші і лоску, куди, як говорять, немає доступу простим смертним. Штучний архіпелаг вщент заповнений 5-зірковими готелями, кожен з яких має свій відокремлений пляж, спа та мережу ресторанів й кафе. Готелі розташовані по стеблу пальми, на листі ж знаходяться вілли багатіїв та знаменитостей, де кожен будинок має свій власний вихід до моря. Джумейра – самодостатній райський куточок з надзвичайним краєвидом, який удосконалюється з кожним роком.

Я зробила кілька світлин на «вершині пальми» біля готелю «Атлантіс». Прогулятися по набережній було вкрай приємно, відчуваючи, що поруч знаходиться вілла Бреда Пітта та Анджеліни Джолі. Принагідно, дістатися сюди можна на монорейковому метро чи на таксі.

Крім того, цікавими місцями для туристів є акваріум та зоопарк підводних тварин, який занесений до Книги рекордів Гіннеса як акваріум із найбільшою суцільною скляною панеллю. Розташований він на другому поверсі торгового центру Дубай Мол, який знаходиться поруч із фонтаном та хмарочосом, відтак у туристів з’являється вибір – роздивитися все через скло, як у вітрині магазину, або зайти до середини й прогулятися скляною колбою за окрему плату.

Також можна піднятися на безкоштовний оглядовий майданчик готелю Four Points, який знаходиться поруч, щоб подивитися на нічне місто і сяйво Бурж-Халіфи з висоти 43 поверху.

Насправді, Дубай відкриває свої обійми усім бажаючим пізнати культуру, традиції країни та характерні особливості її буття. Тому не бійтеся, подорожуйте, розширюйте свій кругозір та обов’язково діліться своїм досвідом з іншими, адже, з мого досвіду, це справді допомагає при виборі та плануванні подорожі.

Людмила Фокіна,
магістр І року навчання філологічного факультету

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Leave a Reply