Книга «Бальзак: грані, інтерпретація, Україна» – найкращим виявом поваги України до 220-річчя від дня народження генія світової культури

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > Книга «Бальзак: грані, інтерпретація, Україна» – найкращим виявом поваги України до 220-річчя від дня народження генія світової культури

Кафедра української і зарубіжної літератури та методики навчання співпрацює з колективом Бердичівського педагогічного коледжу, у 2019 році виступила співорганізатором Міжнародної науково-практичної конференції «Оноре де Бальзак: грані, інтерпретація, Україна», яка відбулася в м. Бердичеві 15-16 травня 2019 р. і була присвячена 220-річчю від дня народження французького письменника-класика, життя якого пов’язане з Україною. Учасники й гості відзначили продуманість, логічність, наукову новизну й мистецьку оригінальність усіх заходів, проведених у рамках конференції.

Представники кафедри, професор Ганна Токмань і доцент Леонід Козубенко увійшли до оргкомітету конференції, виступили з доповідями, відвідали Музей Оноре де Бальзака у Верхівні та костел Святої Варвари в Бердичеві, де він вінчався з Евеліною Ганською. Відмітимо, що Ганна Леонідівна була головою редакційної колегії збірника наукових праць, укладеного за матеріалами цього зібрання. До видання (майже 500 сторінок) увійшли й бальзакознавчі праці членів кафедри, зокрема професорів Миколи Корпанюка, Галини Мазохи, Ганни Токмань, доцентів Ганни Потапенко, Оксани Свириденко, Леоніда Козубенка, Надії Диги, старшого викладача Наталії Черниш.

У світ вийшла книжка високої поліграфічної якості, любовно й розумно оформлена дизайнером. Її значення пояснюється тим, що це перший в історії України збірник наукових праць, присвячений Оноре де Бальзаку; думка вітчизняних дослідників увійшла в широкий європейський контекст, зокрема представлений у збірнику статтями науковців із зарубіжжя; збірник в цілому презентує багатоаспектне вітчизняне бальзакознавство: автори статей запропонували літературознавче, педагогічне, психологічне, культурологічне прочитання художніх текстів. Значне місце займають художня бальзакіана (твори про письменника) та краєзнавчі дослідження – Бальзак і Україна.

Отже, книга «Бальзак: грані, інтерпретація, Україна» (2019 р.) є наочним доказом європейського цивілізаційного вибору нашої країни, науковий збірник став найкращим виявом поваги України до 220-річчя від дні народження одного з геніїв світової культури, наука збагатилася першим системним зібранням праць про Оноре де Бальзака. Безсумнівно, що матеріали збірника будуть запитувані науковцями, студентами і вчителями для подальшого осмислення й популяризації творчості видатного митця.

Прес-служба кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання

Leave a Reply