Сковородинівські філологи долучилися до засідання наукового товариства «Modus» в КНУ імені Тараса Шевченка

Факультет української та іноземної філології > Новини кафедри української лінгвістики та методики навчання > Сковородинівські філологи долучилися до засідання наукового товариства «Modus» в КНУ імені Тараса Шевченка

Науково-педагогічні працівники кафедри української лінгвістики і методики навчання та магістри другого рівня навчання спеціальності 014 Середня освіта (Українська мова і література) факультету української та іноземної філології Університету Григорія Сковороди в Переяславі долучилися до засідання наукового товариства «Modus», що діє в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Як розповідають на кафедрі української лінгвістики і методики навчання, учасники зустрічі слухали тренінг доктора педагогічних наук, професора, гаранта магістерської ОП 014.01 «Теорія та методика навчання української мови і літератури та іноземної мови в старшій профільній школі» (КНУ імені Тараса Шевченка) Олесі Любашенко «Методологія магістерського дослідження: кількісні, якісні, компаративні моделі, case study та написання розділу кваліфікаційної роботи». Кажуть, тренінг орієнтований на тих, хто готується до написання магістерської роботи та бажає здійснити цей процес максимально ефективно та успішно. У заході, окрім здобувачів освіти КНУТШ та УГСП, взяли участь і викладачі та здобувачі Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Олеся Вадимівна ознайомила магістрантів із методологією магістерського дослідження, різновидами методологій (кількісною, якісною, змішаною), кореляцією Пірсона, кроками у написанні магістерської роботи (Крок 1-2 Опис у магістерській праці; Крок 3 Загальнонаукові підходи; Крок 4 Дидактичні підходи; Крок 5 Методи; Крок 6 Методологійні бази; Крок 7 Дата-база; Крок 8 Етапи), навела приклади завершення розділу Методологія, розповіла про дослідницькі пропозиції, репрезентації результатів, навела приклади з конкретних дисертаційних та магістерських робіт тощо.

«Тренінг почасти мав характер дискусії під час якої НПП разом з магістрантами обговорювали написання методологійного розділу магістерських робіт з урахуванням набутого досвіду (на тренінгові були присутні й здобувачі, які вже виходять на атестацію й захист кваліфікаційних робіт). Проведення таких спільних заходів за участю представників здобувачів освіти та НПП із різних ЗВО є одним із додаткових способів професійно зростати, підвищувати науковий рівень, набувати навичок дискусії», – розповідають сковородинівські філологи.

Учасниками зустрічі стали здобувачі вищої освіти за сп. 014 Середня освіта (Українська мова і література) другого (магістерського) рівня вищої освіти Анна Хвищук (Малюк), Світлана Бик, Олексій Абраменко, Олександр Янковий, Марія Кутенес, Христина Ющенко, Олена Корецька, Олена Самойленко, Ольга Синявська, Марія Малафей й інші та науково-педагогічні працівники кафедри української лінгвістики і методики навчання: доктор педагогічних наук, професор, завідувачка кафедри Олена Кулик, кандидат філологічних наук, доцент Тамара Товкайло; кандидат філологічних наук, доцент Тетяна Чубань; кандидат педагогічних наук, доцент Наталія Юрійчук.

Перебіг тренінгу відбувся в дружній навчальній атмосфері, отримав чимало схвальних відгуків від НПП та здобувачів (учасників заходу), що доводить – це актуально. Учасники зустрічі запланували подальше проведення спільних заходів для магістрантів сп. 014 Середня освіта (Українська мова і література) Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Житомирського державного університету імені Івана Франка.

 

Пресцентр кафедри української лінгвістики і методики навчання