Викладачі кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Особистість в культурно-освітньому просторі: Дмитро Кремінь (до 70-річчя від дня народжен¬ня)» в Ужгороді

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > Викладачі кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Особистість в культурно-освітньому просторі: Дмитро Кремінь (до 70-річчя від дня народжен¬ня)» в Ужгороді

Викладачі кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання факультету української та іноземної філології Університету Григорія Сковороди в Переяславі доктор педагогічних наук, професор Ганна Токмань;  кандидат філологічних наук, доцент Юлія Бродюк й кандидат педагогічних наук, доцент Наталія Черниш взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Особистість в культур­но-освітньому просторі: Дмитро Кремінь (до 70-річчя від дня народжен­ня)», яка 26-28 вересня 2023 року проходила в Ужгороді.

Ганна Токмань виступила на пленарному засіданні із доповіддю на тему «Діалог із Григорієм Сковородою і Тарасом Шевченком у поезії Дмитра Кременя», яка містила, поруч з іншим, аналіз вірша «Сковорода», присвяченого автором професорові-переяславцю Миколі Корпанюку.

«Вражає буквальне поетове передбачення, коли метафора перетворилася на реальність. Пана Дмитра не стало 2019 року, а в ніч на 7 травня 2022 р.  московити, обстрілюючи, спалили музей Григорія Сковороди в селі Сковородинівці на Харківщині. Поет писав:
«
І все не йде з ума: ото б воскресли ви,/ А спалено ваш дім, і книги, і сакви»Діалог триває, вірші живуть своїм життям, застереження в них набувають все більшої актуальності: «Нехай імперський блиск, і сокіл, і змія / Нас не засліплять». Слобожанщина, яку сходили ноги мандрівного філософа, зазнала часткової окупації московською ордою. «А там – рубають сад божественних пісень. / І вольності святі минули городи…». Головним відгуком Дмитра Кременя на базові цінності поета-мудреця є упевненість у їх незнищенності: «Та проросли в асфальт цих босих ніг сліди!», – зокрема, сказала Ганна Леонідівна.

Натомість Юлія Бродюк у своїй доповіді розкрила стильову своєрідність лірики Дмитра Кременя, а Наталія Черниш дослідила питання вивчення творчого доробку Дмитра Дмитровича на уроках рідного краю та позакласного читання.

Поза тим на конференції виступили провідні вчені України і талановиті поети, науковці і громадські діячі із зарубіжжя. Слово про життєтворчість батька виповів син поета Тарас Кремінь – Уповноважений із захисту державної мови України, політик і філолог, колишній докторант Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

 

Пресцентр кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання