Викладачі кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання долучилися до відкриття меморіальної дошки Станіславу Вишенському

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > Викладачі кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання долучилися до відкриття меморіальної дошки Станіславу Вишенському

У День Незалежності України, 24 серпня 2023 року, у Переяславі відбулося відкриття меморіальної дошки Станіславу Вишенському, яка розмістилася на фасаді гімназії № 3, яку свого часу закінчив письменник. До урочистостей долучилися й викладачі кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання факультету української та іноземної філології Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

Подію яку було приурочено 79-й річниці від дня народження нашого земляка відвідали доктор педагогічних наук, професор Ганна Токмань,  доктор філологічних наук, професор Оксана Тютюнник, кандидат філологічних наук, доцент Юлія Бродюк, кандидат філологічних наук, доцент Марія Пангелова, кандидат педагогічних наук, доцент Наталія Черниш.

У ході зустрічі спогадами про Станіслава Вишенського, враженнями від його творчості поділилися Олег Коломієць, Юрій Авраменко та Ганна Токмань.  Доктор педагогічних наук, професор кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Ганна Токмань зауважила:

«Станіслав Вишенський належить до покоління постшістдесятників, яке зброю палкої громадянськості змінило на іншу – складної метафорики. Це покоління називають ще витісненим поколінням – і за неможливість друкуватися в срср, і через замалу увагу науковців. Дякую Наталії Павлик за ґрунтовну розвідку про митця-краянина. С. Вишенського називають князь або король українського авангарду, він – сюрреаліст, його постать в Україні посідає таке ж місце, як постать Сальвадора Далі в Іспанії чи Пабло Пікассо у Франції. Поет-переяславець продовжив традицію великого попередника – переяславського викладача піїтики Григорія Сковороди у написанні складних, дивних, експериментальних віршів. Програмний твір Вишенського «Реставратор» пояснює естетичний принцип автора: зображувати відсутнє, уявне, спираючися на код нації.  Вражає нове, в сучасних історичних реаліях сприйняття рядків з цього вірша: «Люди стежать. Із пальцем в роті Пильно стежить сумління Землі: Знову поночі йду з роботи – Може, з мінних полів». Для автора мінними полями було стеження кагебістів, загроза безробіття та неволі – нині ці поля в Україні справжні, слід смертоносної окупації рашистами. Україна – держава з великою культурою, різнобічною, неповторною. Поет з Переяслава Станіслав Вишенський – її авангардна, філософічна, загадкова, коштовна частка».

Усі присутні вшанували пам’ять Станіслава Вишенського та стали свідками увіковічнення його постаті.

Довідково. Вишенський Станіслав Олександрович народився 24 серпня 1944 р. в м. Переяславі-Хмельницькому. Талановитий поет, представник Київської школи поезії, належав до покоління постшістдесятників. Є автором таких збірок віршів, як «Симфори», «Світотвір», «Альта», «Колекція снігів», «Синус покутя», «Перевтомлені скафандром» та ін. За життя працював редактором «Українського ботанічного журналу» (19801984), видавництва «Веселка» (19841991), літературним редактором журналу «Вавилон» (19921993), головним редактором Київської філії видавництва «Фоліо» (19941995), відповідальним секретарем журналу «Дошкільне виховання» (19952004), головним редактором журналу «Книжковий клуб плюс» (20052007).

 

Пресцентр кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання