Професорка ТДПУ імені В.Гнатюка Ірина Задорожна провела гостьову лекцію з методики навчання іноземних мов для сковородинівців-філологів

Факультет української та іноземної філології > Новини кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання > Професорка ТДПУ імені В.Гнатюка Ірина Задорожна провела гостьову лекцію з методики навчання іноземних мов для сковородинівців-філологів

У середу, 26 квітня 2023 року, здобувачі та гаранти освітніх програм Середня освіта (Англійська мова і література) першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти, Середня освіта (Німецька мова і література) другого (магістерського) рівня вищої освіти та Філологія (Германські мови та літератури (переклад включно)) першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, викладачі кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі мали можливість прослухати лекцію «Modern trends in foreign language teaching» доктора педагогічних наук, професора, проректора з наукової роботи та міжнародної діяльності  Тернопільського державного педагогічного університету імені В. Гнатюка Ірини Задорожної.

Зустріч модерувала кандидат педагогічних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри англійської філології та лінгводидактики, керівник Міжуніверситетської науково-дослідної лабораторії сучасних технологій навчання іноземних мов і культур Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка Ганна Подосиннікова.

Лекція відбувалася за сприяння Міжуніверситетської науково-дослідної лабораторії сучасних технологій навчання іноземних мов і культур і сприяла практичній реалізації рішень семінару «Інноваційний розвиток університетської освіти в рамках створення консорціуму закладів вищої освіти» щодо тісної співпраці Університету Григорія Сковороди в Переяславі з Сумським державним педагогічним університетом імені А.С. Макаренка, Тернопільським державним педагогічним університетом імені В. Гнатюка, Уманьським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини. На лекції були також присутні представники інших університетів і кафедр, які співпрацюють з Міжуніверситетською науково-дослідною лабораторією сучасних технологій навчання іноземних мов і культур.

У дружній атмосфері лекція професора Ірини Задорожної розпочалася з розмови про фактори (психологічні та соціальні) та мотивацію у навчанні іноземних мов, різні види та стилі навчальної діяльності, про типи пам’яті, уваги, здатностей особистості, які безпосередньо впливають на вивчення мов.

Блискуча міжтематична лекція поєднала глибокі знання та досвід лектора у науковій, дослідній, практичній навчально-методичні роботі та блискуче створила об’ємну панораму простору сучасної методики навчання іноземних мов і культур. Водночас легко, динамічно та ґрунтовно було розглянуто фактори, які впливають на вивчення іноземних мов, подані відповідні дані як відомих базових, так і найсучасніших досліджень з методики та суміжних наук; окреслено тенденції розвитку методів навчання іноземних мов і культур та визначено низку найбільш актуальних і перспективних: ICT, інтегроване навчання та його різновиди-акцентуації (взаємопов’язане навчання видів мовленнєвої діяльності, іноземної мови та культури, іноземної мови та мислення), CLIL.

Здобувачі та викладачі були вражені широкою панорамою трендів у викладанні іноземних мов, яку запропонувала обговорити лекторка, у тому числі студентоорієнтоване навчання, еклектичний та природній підходи у вивченні англійської мови, провідні теорії (Ноward Gardner’s theory тощо) та сучасні методики навчання іноземних мов (Total Physical Response; Communicative Language Teaching; Task-based Language Teaching; Computer Assisted Learning тощо).

Володіння предметом, енциклопедична обізнаність щодо базових та найсучасніших даних теорії та практики сучасної методичної науки, високий темп поданні інформації, активна та тактовна комунікація з аудиторією справили глибоке враження на слухачів.

Слухачі брали активну участь в обговоренні та виявили бажання долучитися до науково-практичних заходів Міжуніверситетської науково-дослідної лабораторії сучасних технологій навчання іноземних мов і культур Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.

Дякуємо лекторці, організаторам і присутнім за інтелектуальні та емоційні стимули до розвитку та професійного зростання, за спілкування високого академічного рівня у теплій дружній атмосфері. Уже чекаємо на нові зустрічі!

 

Пресцентр факультету української та іноземної філології