Студенти ФУІФ не порушують своїх традицій – у суботу вони відвідали Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > Студенти ФУІФ не порушують своїх традицій – у суботу вони відвідали Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини

Суботнім теплим ранком, 1 жовтня 2022 року, для студентів факультету української та іноземної філології Університету Григорія Сковороди в Переяславі була організована традиційна загальнофакультетська екскурсія до мальовничого Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, у народі так званого «Музею просто неба».

До екскурсії долучилися студенти-філологи різних років навчання усіх трьох спеціальностей, які забезпечуються на факультеті, а також викладачі: заступник декана з виховної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент Наталія Сердюк, кандидат філологічних наук, доцент Наталія Швець, кандидат педагогічних наук, старший викладач Ірина Хрін.

Це унікальне і надзвичайно пізнавальне місце, яке відтворює побут різних епох на території Середньої Наддніпрянщини. Неабиякий інтерес цей захід викликав у першокурсників, а також тих старшокурсників, які приїхали на навчання з інших міст і ще не бували в музеї.

Звісно, за один день неможливо ознайомитися з усіма майже 300 об’єктами, серед яких 122 пам’ятки народної архітектури ХVII-XIX ст., у тому числі 20 дворів з хатами та господарськими будівлями, 23 майстерні, біля 20 тис. цінних історичних, побутових, культурних експонатів тощо. Усе це розташовано на 30 гектарах землі. Але екскурсійна група мала змогу побувати в найвідоміших місцях музею, які вже впізнавані завдяки різним серіалам і фільмам, що там знімалися («Кріпосна», «Дев’ять життів Нестора Махна», «Сорочинський ярмарок», «Чорний ворон», «І будуть люди» та ін.).

Студентам було цікаво побачити як жили різні верстви населення (бідні, середняки, заможні) у різні історичні періоди, адже кожний будинок-музей є надзвичайно доглянутим і потопає у квітах й садових деревах, наче справжнісіньке житло українця. Тут є хати, де проживали родини представників певної професії (житло гончара, знахарки, священника, ткача, олійника тощо). Родзинкою музею є те, що усі будівлі розташовані у вигляді села, з центральною вулицею та базарною площею, сільською управою і поштовою станцією, з двома ставками, церквами, вітряками тощо.

Серед будинків-музеїв майбутнім учителям дуже сподобалася Церковнопарафіяльна школа 1904 року із села Велика Каратуль Переяславського повіту Полтавської губернії, яка була типовою школою кінця XIX – початку ХX ст. у системі навчальних закладів, утримувалися на кошти населення та дотацій з державного банку. Екскурсовод ознайомила з інтер’єром школи, класної кімнати зокрема, з особливостями шкільного життя та дозвілля, розкладом уроків і навчальними предметами, шкільним приладдям, яким користувалися учнів і учителі, з специфікою тогочасного верхнього одягу учасників навчального процесу тощо.

Сподіваємося, що ця чудова традиція загальнофакультетської екскурсії буде збережена і надалі. Принагідно, дякуємо старшому науковому співробітнику Музею українських обрядів Світлані Зубер за надзвичайно змістовну та цікаву екскурсію-зустріч, вдячні всім працівникам Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» за збереження культурної спадщини нашого спільного минулого!

Пресцентр факультету української та іноземної філології