Сковородинівські філологи вчилися ефективно керувати своїм часом: як це було

Факультет української та іноземної філології > Новини кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання > Сковородинівські філологи вчилися ефективно керувати своїм часом: як це було

 У середу, 14 вересня 2022 року, здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти ОПП «Середня освіта (Англійська мова і література)» факультету української та іноземної філології мали змогу долучилися до онлайн лекції стейкхолдера освітньої програми, представника наукової спільноти, доктора педагогічних наук, професора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Сергія Данилюка на тему «Основні методи тайм-менеджменту: як ефективно керувати часом».

За повідомленням організаторів така тематика була обрана невипадково, позаяк є надзвичайно актуальною для формування розвитку «soft skills» – компетенцій, які є ключовими у підготовці фахівців та допомагають вирішувати студенту життєві завдання і співпрацювати з іншими людьми. Ще вчені з Гарварду, Стендфорду та Фонду Карнегі дослідили, що «soft skills» складають 85% успіху людини в професії, проте як «hard skills» – лише 15%.

Тайм-менеджмент і вміння доводити справи до кінця – теми, які популярні вже не перший рік та безпосередньо стосуються майбутніх вчителів англійської мови та зарубіжної літератури. Наша сучасність швидкого надходження інформації, нових технологічних досягнень та нових знань вивела явище часу до сфери найціннішого та найдефіцитнішого ресурсу, який вимагає від людей вміння його ефективного використання. Одним із ключових елементів ефективного використання часу є вміння правильно розподіляти свої пріоритети, у чому, як зауважив професор Данилюк, може допомогти «Матриця Ейзенхауера». Зміст методу стосується співвідношення важливості та терміновості як головний критерій у розстановці пріоритетів. Відсортувавши свої справи таким чином, з’явиться можливість зосередити свої сили на насправді ключових завданнях, що, як результат, сприятиме раціональному плануванню.

А правильно спланований день дає змогу вирішити всі поставлені завдання, що веде до успіху та убезпечить від професійного вигорання, про що часто дискутується останнім часом.

«У процесі лекції професор наголошував на помилках в організації та плануванні власного дня та назвав «пожирачів» часу та способи боротьби з ними. Слушні поради, що варто занотувати, були надані під час цікавого викладу, зокрема, були наведені п’ятнадцять способів поліпшення якості життя завдяки правильному розподілу часу» – діляться враженнями учасники, додаючи, що вона викликала неабиякий інтерес з боку студентів та колег доповідача та закінчилась цікавим обговорення.

Сердечно дякуємо організаторам за можливість бути учасниками такого цікавого заходу та розраховуємо на подальшу плідну, взаємну співпрацю.

 

Пресцентр факультету української та іноземної філології