Факультет української та іноземної філології > Новини кафедри української лінгвістики та методики навчання > Професор Олександр Потапенко представив новий авторський посібник з культурології та розповів про «Дві матері» й прочитав поезію (відео)

Кожна мова відбиває різне сприйняття, позаяк є носієм мовної свідомості народу. Наразі однією з найактуальніших проблем сучасної лінгвістики є вивчення різних фрагментів національно-мовної картини світу через специфіку національної свідомості мовців, зокрема українців, що зумовлено зростаючим інтересом до етнічного коріння.

Про це та інше можна довідатися з книги «Лінгвокультурологія: духовні константи культури», яку підготував науковець Університету Григорія Сковороди в Переяславі – завідувач кафедри української лінгвістики та методики навчання, кандидат педагогічних наук, професор Олександр Потапенко, яка нещодавно побачила світ у видавництві міста Корсунь-Шевченківського. Нещодавно автор у цікавій формі презентував новодрук для youtubeканалу нашого університету:

У відео Олександр Потапенко ділиться ексклюзивною розповіддю про композицію «Дві матері» та її виконавця Дмитра Цимбала, а також читає найвлучніші римовані рядки, уміщені в книзі, зазначаючи, що його авторська поезія покликана зачаровувати глибиною, правдивістю, душевним теплом та сміливістю тверджень.

У книзі Олександр Іванович у дохідливій формі ділиться своїми науковими дослідженнями основних понять лінгвокультурології, визначає її завдання, предмет через призму духовно-морального, аксіологічного, синергетичного підходів, аналізує міфи та символи, категорії дискурсу, тексту та наративу, аспекти антропологічної лінгвістики, співвідношення мови та культури тощо. Про ці та інші цікаві мовознавчі напрацювання йдеться у розділах праці.

Свідоме ставлення носіїв мови до своєї комунікативної діяльності, уміння аналізувати причини конфліктів або невдач у спілкуванні дає змогу гармонізувати міжособистісні стосунки кожної людини. Книга стане корисним посібником для науковців, викладачів, студентів, учителів, для усіх, хто захоплюється мовознавством, культурою, історією і розвитком рідної мови.

Пресцентр кафедри української лінгвістики та методики навчання