Професор Олена Кулик у колі інших колег з університету переймала ізраїльський досвід роботи з травмою від Ірини Пєтухової

Факультет української та іноземної філології > Новини кафедри української лінгвістики та методики навчання > Професор Олена Кулик у колі інших колег з університету переймала ізраїльський досвід роботи з травмою від Ірини Пєтухової

25 червня 2024 року завідувач кафедри української лінгвістики і методики навчання факультету української та іноземної філології Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доктор педагогічних наук, професор Олена Кулик долучилася до програми підвищення кваліфікації співробітників УГСП щодо методів роботи з наслідками травматичних подій.

Підвищення кваліфікації відбулося відповідно до «Меморандуму про взаєморозуміння» між Університетом Григорія Сковороди в Переяславі й Ізраїльською коаліцією травми. Тренер – Ірина Пєтухова, експерт Ізраїльської коаліції по роботі з травмою, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри психології, педагогіки та суспільних дисциплін в Державному податковому університеті – розповіла учасникам про ізраїльські методи роботи з наслідками травматичних подій, резильєнтність, травми, кризи, стрес, окреслила фактори формування життєстійкості для збереження співробітників колективу, наслідки гострої реакції на стрес, продемонструвала психофізіологію стресу.

Учасники програми розглянули базовий протокол саморегуляції особистості «4 стихії», салютогенний підхід, принципи нормалізції та легітимації, практику застосування їх в організаціях, принципи надання першої емоційної підтримки, опрацювали протокол «МААСЕ» для мінімізації травматичних наслідків. Наприкінці розглянули причини і наслідки вигорання, вторинної травматизації, втоми від співчуття, опрацювали модель Basic Рh для ресурсного відновлення особистості.

Програма підвищення кваліфікації у форматі тренінгу охопила широке коло тем, пройшла успішно та насичено. Між учасниками та тренеркою відбувся продуктивний діалог:

«Ірина Олексіївна відповіла на численні запитання, що стосувалися практичних аспектів застосування отриманих знань у професійній діяльності як науково-педагогічних працівників, так і керівників структурних підрозділів, оскільки саме вони мають надавати підтримку студентам і одне одному в подоланні наслідків травм і стресу», – прокоментувала свою участь Олена Дмитрівна.

Отримані під час тренінгу знання уможливлять ефективне подолання гострих реакцій на стрес, запобігатимуть професійному вигоранню та вторинній травматизації, а також забезпечать психоемоційну стабільність в освітньому середовищі. Це сприятиме створенню більш комфортних умов для навчання та роботи, що є критично важливим для успішного функціювання університету.

 

Пресцентр кафедри української лінгвістики і методики навчання