Викладачка Ніна Христич долучилася до американо-українського проєкту «International Exchange Project: English Language Teaching Professional Development for Ukrainian Educators»: підсумки та враження

Факультет української та іноземної філології > Новини кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання > Викладачка Ніна Христич долучилася до американо-українського проєкту «International Exchange Project: English Language Teaching Professional Development for Ukrainian Educators»: підсумки та враження

З грудня 2022 року по січень 2024 року кандидат педагогічних наук, доцент кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання факультету української та іноземної філології Університету Григорія Сковороди в Переяславі Ніна Христич взяла участь у американо-українському проєкті «International Exchange Project: English Language Teaching Professional Development for Ukrainian Educators» у рамках організації «Childhood Education International».

У грудні 2022 року кандидат педагогічних наук, доцент кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання Ніна Христич була відібрана з десятків кандидатів з усієї України для участі у міжнародному річному проєкті, організованого Центром професійного навчання, що є частиною організації «Childhood Education International», і Коледжем Hunter Міського університету Нью-Йорка, за фінансової підтримки Регіонального відділу з питань викладання англійської мови Посольства США в Україні. Варто зазначити, що у проєкті взяли участь 30 викладачів методики англійської мови з закладів вищої освіти України, а його основною метою було підвищення кваліфікації викладацького складу, що готує майбутніх вчителів англійської мови.

«Цей проєкт є важливою віхою у моєму житті. Усі заходи були спрямовані  на модернізацію змісту, методів та засобів навчання англійської мови, а також забезпечення сталого розвитку в галузі освіти у складні часи. Своїми ідеями ділилися відомі експерти, педагоги, науковці зі світовим іменем. Це – Drs. Betsy Parrish, Lindsay Portnoy, Kristen Lindahl, Beth Clark-Gareca, Raichle Farrelly, Erik Voss, Loren Jones, Gabriel Díaz Maggioli та інші», – починає свою розповідь про участь у проєкті Ніна Христич, додаючи, що він викликав певну інтелектуальну та когнітивну стимуляцію, яка позитивно вплинула на її методи навчання та педагогічну майстерність.

Христич зауважує, що вона та її колеги відвідували незабутні секційні майстер-класи та дискусії, які занурювали їх в актуальні тренди мовної освіти.

«Я відкрила для себе багато цікавих речей, наприклад, соціальне та емоційне навчання, травмо-інформована практика; підвищила свій рівень компетенції ІКТ (сервіси, інструменти, програми тощо) та методики їх використання. Цей проєкт створив платформу для професійного нетворкінгу та налагодження зв’язків з вітчизняними та зарубіжними колегами. Спілкування з натхненними колегами надихнуло мене на нові ідеї та розширило професійне коло однодумців», – продовжує Ніна Сергіївна.

Варто нагадати, що у листопаді 2023 року кафедра іноземної філології, перекладу та методики навчання факультету української та іноземної філології Університету Григорія Сковороди в Переяславі організовувала V Міжнародну науково-практичну конференцію «Сучасні методи викладання іноземних мов та перекладу в Україні та за її межами», до участі в якій сковородинівська викладачка запросила своїх нових колег. Загалом долучитися до конференції зголосилося 18 осіб, 8 з яких були чудовими доповідачами (Keynote speakers). Що ж до самої Ніни Христич, то й вона відповідала взаємністю та брала активну участь у конференціях у закладах вищої освіти, де працюють співучасники проєкту. Таким чином, цей проєкт створив сприятливу атмосферу подальшої співпраці у професійному середовищі.

Принагідно, Ніна Христич окреслю основні пункти своєї діяльності в рамках участі в американо-українському проєкті:

  1. Розвиток компетентностей: силабуси, стратегічне планування, створення мовної спільноти, способи вирішення освітніх проблем, емоційний інтелект, соціальне та емоційне навчання, травмо-інформована практика менеджмент, співпраця, інновації та ін.
  2. Участь у серії вебінарів ‘Holistic Language Pedagogies: Ways forward in English Language Teaching and Learning, де я виступила перед широкою аудиторією. Тема доповіді «Making Choices in Teaching Foreign Languages: Methods and Approaches».
  3. Членство у професійних об’єднаннях TESOL (США), IATEFL (Велика Британія) та залучення до професійних мереж CUNY та NYC.
  4. Взаємодія з лідерами у сфері EFL освіти.
  5. Онлайн конференція TESOL (3-4 квітня 2023 р.)
  6. Онлайн стажування у Коледжі Hunter Міського університету Нью-Йорка (27 квітня – 16 травня 2023 р.) та отримання сертифікату.
  7. TESOL International Convention & English Language Expo (6 травня 2023 р.).
  8. Київ-2023. RELO. Конференція «Підготовка нового покоління українських вчителів англійської мови» (19-20 червня 2023 р.)
  9. Ужгород-2023. Конференція «TESOL Faculty United for Ukraine Unity Summit 2023: Навігація в навчанні у складні часи».
  10. Залучення науковців зі світовим іменем: доктора наук, керівника програми «Language Education Programs at Long Island University», експертку у галузі «перевернутого навчання», авторку книг ‘Flipped Learning in TESOL:  Past, Present, and Future’, ‘Three Reasons to Flip your Classroom’, ‘The Synchronous Online Flipped Learning Approach, Хелейн Маршал (Heleine Marshall) та експерта в галузі соціоемоційного навчання, автора фундаментальних праць ‘Maryland TESOL hand for Educators of English Learners’, ‘The Weaponizing of Language in the Classroom and Beyond’, ‘Critical Storytelling.  Multilingual Immigrants in the United States’ та ін., Луїса Хав’єра Пентона Нерреру (Luis Javier Pentón Herrera) до участі у V міжнародній конференції «Сучасні методи викладання іноземних мов та перекладу в Україні та за її межами». Університет Григорія Сковороди  в Переяславі  (23 листопада 2023 р.).
  11. Обмін навчально-методичними ресурсами, обговорення та рефлексія.
  12. Участь у подальших спільних проєктах та наукових дослідженнях.
  13. Запрошення на конгрес ‘TESOL International Convention & English Language Expo – 2024’, м. Тампа, Флорида.

За результатами річного стажування учасники проєкту отримали декілька сертифікатів, найвагомішим з яких є «Three-Week Virtual Professional Development Exchange» (20 год., травень 2023 р.) та  «International Exchange Project: English Language Teaching Professional Development for Ukrainian Educators» (100 год., січень 2023 р.). Останнє зібрання учасників проєкту  24 січня 2024 року було зворушливим до сліз. Кожен з кураторів проєкту висловив теплі слова на адресу учасників. Американські колеги у захваті від українських педагогів, які незважаючи на блекаути та масові ракетні атаки, дбають про навчання нового покоління.

«На завершення хочу сказати, що це не просто участь у проєкті – це прокладання шляху в глобальний освітній простір. Знання та компетентності, які я отримала у цьому проєкті, мотивуватимуть мене брати активну участь у глобальних та місцевих спільнотах, присвячених мовній освіті. Висловлюю щиру подяку за можливість участі у цьому проєкті директорці з навчання вчителів та лідерству Центру професійного навчання Джулі Каспер (Julie Kasper), докторці Лаурі Бекер (Laura Baecher), головному менеджеру програми Мег Рілей (Meg Riley) та старшому консультанту, Алісі Верещагін (Alisa Vereschagin) за чудову організацію проєкту та сприянню професійного розвитку. Дякую працівникам Регіонального відділу з питань викладання англійської мови Посольства США в Україні (RELO), Лотті Бейкер (Lottie Baсker), Джен Макартур (Jen MacArthur), Альоні Сухініній та Лілії Шило за постійну підтримку та вирішення організаційних питань», підсумовує Ніна Христич.

Видається, 2023 рік був для викладачки надзвичайно плідним у аспекті професійного розвитку. Хай 2024 рік стане переможним для всіх нас, для України!

 

Пресцентр кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання