Факультет української та іноземної філології > Новини кафедри української лінгвістики та методики навчання > Здобувачі УГСП позмагалися у квесті «Чи добре ти знаєш українську мову?» до Дня української писемності та мови

У 2023 році День української писемності та мови відзначають 27 жовтня з огляду на перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський стиль календаря та у зв’язку з відповідним Указом Президента України. Попередні роки цей знаменний день відзначали 9 листопада. За традицією в це свято щороку пишуть Радіодиктант національної єдності, що вже вп’яте зробили в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі.

Також цього дня з нагоди свята у стінах Університету Григорія Сковороди за ініціативи завідувача кафедри української лінгвістики і методики навчання факультету української та іноземної філології Олени Кулик й доцентів кафедри Людмили Довбні й Тамари Товкайло відбувся квест, у якому за звання кращого знавця української мови. Завдання для нього підготували студентки-співорганізаторки факультету української та іноземної філології Ангеліна Лопушан, Мар’яна Касьянович, Вікторія Лебедевич, Альона Козачок, Анастасія Сьомак, Олександра Самойленко та студентка групи ПП-11 факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки та психології Діана Халимон.

Як переповідають організатори, за звання кращих змагалися студенти більшості факультетів УГСП: української та іноземної філології, гуманітарної освіти та соціальних технологій, природничої освіти, історичної та соціально-психологічної освіти, фізичної культури, спорту і здоров’я. Квест складався з 5 етапів та бонусного завдання. На початку з присутніх обрали по три учасники у три команди: «Мегамізки», «Соняшники» та «Бандери». Поза тим, до квесту були долучені учасники, які працювали дистанційно через месенджер Telegram, за допомогою QR-кодів.

Гравці на кожній станції розгадували ребуси, показували без слів українські вірші, пісні та приказки, виправляли учнівські тексти за сучасним українським правописом, поєднували імена та твори сучасних українських прозаїків та поетів.

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри української лінгвістики і методики навчання Людмила Довбня наголосила на важливості проведення таких заходів серед студентської молоді:

«Сьогодні українська мова відіграє винятково важливу роль у збереженні нації та держави в період російсько-української війни. На цьому тлі українська мова – ідентифікатор української етнічної та політичної нації – стає не тільки засобом спілкування, а й символом національної ідентичності та незалежності. Вона є одним із ключових елементів національної культури, тож її збереження та розвиток – надзвичайно важливе завдання для українського суспільства. Нині українська мова стала інструментом протидії російській агресії та інформаційній війні».

У результаті змагань місця між командами розподілилися так:

І місце – команда «Мегамізки» – Альона Дудка (ПР-15), Юлія Сентіщева (ПРН-11), Вадим Юрченко (ЦТ-12).

ІІ місце – команда «Соняшники» – Дарія Сухотенко (ЖУРН-1), Юлія Орел (ПР-25), Євген Колодій (І-11).

ІІІ місце – команда «Бандери» – Віталіна Ткаченко (Г-11), Данило Ламанов (група ПР-25), Олена Осадчук (БЗ-1).

«Щиро дякуємо за участь і підтримку в пошануванні Дня української писемності і мови. Наша мова є не лише ідентифікатором, а й оберегом нації», – звернулася на завершення квесту до присутніх кандидат філологічних наук, доцент кафедри української лінгвістики і методики навчання  Тамара Товкайло.

Нагадаємо, професорка Ганна Токмань виступила в рамках вебінару для вчителів Харкова.

 

Пресцентр кафедри української лінгвістики і методики навчання