Факультет української та іноземної філології > Новини кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання > Микола Шабінський долучився до міжнародного фестивалю творчості дітей та молоді в Польщі

Хоч осінь вже повноцінно вступила у свої права, ми не втомлюємося згадувати про літо та той поступ, який мали сковородинівці протягом його плину. Приміром, серед іншого, доцент кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання нашого факультету Микола Шабінський долучився до міжнародного фестивалю творчості дітей та молоді в Польщі та розповів нашому сайту про своє літо та мандрівку до польського Лодзя.

– Миколо Євгеновичу, літо позаду – які загальні враження? Чим запам’ятається?

Головною особливістю цього літа, як на мене, надія на диво, яким мені видається кінець пандемії та повернення людства до нормального життя після цього виснажливого карантину. Сплинуло півтора роки обмежень, і усі ми починаємо розуміти, як ми скучили за живим спілкуванням, нормальними аудиторними заняттями, атмосферою свята під час культурних та спортивних заходів. Врешті, зрозуміти, наскільки нам не вистачає елементарної свободи у плані того, аби їхати коли хочеш та куди тобі заманеться.

– Але світ, здається, хоч і повільно, проте оговтується від локдаунів та блокад, поволі й впевнено повертається до нормального життя. Чи відчули Ви це на собі?

– Міжнародні проєкти, в яких я брав участь, в першу чергу постраждали від атмосфери невпевненості в завтрашньому дні, від заборон та суцільних обмежень. Зривалися фестивалі, відтерміновувалися концерти, на дистанційну форму мусили перейти програми міжнародної академічної мобільності. Зважаючи на це, ви можете уявити мої почуття, коли зі мною зв’язався директор Лодзького Палацу Творчості молоді ім. Ю. Тувіма (Pałac Młodzieży im. Juliana Tuwima w Łodzi) пан Адам Кохер (Adam Kocher) та запросив приїхати на фінальну частину фестивалю «Folkowe Inspiracje», головою оргкомітету якого він є. Фестиваль проходив у віртуальній дистанційній формі вже з травня місяця, я був там в журі, але до останнього не вірилося, що задекларованому радше у якості мрії фіналі, таки вдасться наживо зібрати найкращих та відбутися не зважаючи ні на які складнощі.

– Тобто ви чекали й були наготові?

Пазл склався вдало: міжнародний сертифікат вакцинації, наявність бажання та можливості їхати серед українських колективів, потужна моральна і матеріальна підтримка фестивалю на рівні міста та воєводства, указ польського уряду, що зробив такі подорожі можливими. Ну а валізка з речами для подорожі у мене завжди зібрана.

– Хочеться більше дізнатися про сам фестиваль, який ви відвідали.

– Міжнародний фестиваль творчості молодих «Folkowe Inspiracje» проходить в Лодзі і Лодзькому воєводстві з 2011 року. Серед організаторів фестивалю – Фонд сприяння та підтримки Творчості CONVIVO і Палац молоді ім. Ю. Тувіма в Лодзі.

Головною ідеєю цього фестивалю є залучення молодих людей до сучасних форм творчої діяльності у всіх сферах мистецтва, заснованого на багатстві культурних традицій народів світу. Важливою особливістю програми фестивалю є популяризація серед молоді багатокультурності Лодзя і Лодзького воєводства, а також культур інших народів. «Folkowe Inspiracje» – це інноваційна культурно-розвиваюча подія, яка виділяється серед інших фестивалів своїми незвичайними формами, різноманітністю заходів, а також міжнародними молодіжними проектами, які реалізують під час проведення фестивалю.

На «Folkowe Inspiracje» є місце і для традиційного народного танцю, і для народної пісні, і для пісні та сучасного танцю, які спираються на здобуття народної культури. Фестиваль має місце для інсталяції дизайнерів, експериментального рукоділля, міжкультурних танцювальних та музичних вистав, музики, що поєднує в собі народні та сучасні звуки, народних пісень в сучасному аранжуванні, а також рекламних фільмів та відеокліпів. Фестиваль вирізняється своїми інноваційними навчальними заходами на теми міжкультурної спадщини. Для дітей та молоді щороку пропонуються різноманітні флешмоби, квести, ігри, майстер-класи на підприємствах та в музеях міста Лодзь.

Протягом 10 років в насичену програму фестивалю входять концерти, танцювальні шоу, виступи вуличних театрів, музичні проекти, конкурси: хореографічний, вокальний, вокально-інструментальний, фото і дизайн – «золотий човен», майстер-класи, покази моди, виставки конкурсних робіт, вуличні акції за участю глядачів і фолькльорні пікніки.

За часи його існування у фестивалі взяли участь представники 28 країн світу: Алжиру, Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Китаю, Чехії, Естонії, Франції, Греції, Грузії, Іспанії, Нідерландів, Казахстану, Киргизії, Литви, Латвії, Молдавії, Палестини, Польщі, Росії, Словаччини, Словенії, Тунісу, Туреччини, України, Узбекистану, Угорщини та Італії.

Загалом за десять років проведення фестивалю у ньому брали участь близько 2500 молодих виконавців, близько 500 волонтерів і понад 1000 учнів з Лодзі і воєводства. У заходах фестивалю брали участь 20 000 глядачів.

– Чим цьогорічний фестиваль відрізнявся від попередніх?

– Як я уже зазначив, початок фестивалю мав віртуальний характер, фінал наживо залишався до останнього моменту під питанням. Уперше в історії фестивалю була заявлена номінація «Folkwomen 2021», «Folkmen 2021» та «Folkgroup 2021», переможці якої визначалися серед учасників за ступенем активності в різноманітних квестах, що супроводжували віртуальну частину заходу.

Кого ж зібрав фестиваль у Лодзі?

– Організатори підтвердили запрошення переможцям буквально за місяць до виїзду. Не всі наші колективи змогли вкластися в такі терміни, багато з них були задіяні в урочистостях до Свята Незалежності. Проте, серед іноземних, українська делегація усе одно, традиційно, виявилася самою чисельною. Крім 150 українців (а це діти і колективи з Києва та Київської області, Кропивницького та Славутича) до Лодзі завітали гості з Грузії, Литви та Білорусі. Найбільшу кількість учасників, зрозуміло чому, надала Польща.

– Чи представляв хтось у Польщі Переяслав, крім безпосередньо Вас?

– Поки ні, але є зацікавленість у тому й вже ведуться перемовини про співпрацю у майбутньому. Наша земля багата на талановиту молодь, тож я впевнений, що у Переяслава загалом і Університету Григорія Сковороди в Переяславі зокрема ще буде нагода заявити про себе в рамках цього та інших міжнародних культурно-виховних проектів.

Так хто ж таки переміг і які нагороди отримав при цьому?

– Уся детальна інформація щодо переможців є на сайті фестивалю. Наголошу лише, що українці повернулися додому далеко не з пустими руками.

Першу ж нагороду «Folkwomen 2021» отримала Мирослава Демченко з України, «Folkmen 2021» Ажиніяз Аланіязов з Узбекистану, приз «Folkgroup 2021» залишився в Лодзі у чудового колективу народного танцю Poltex.

Також додам, що традиційним призом фестивалю є Човник (лодья – Лодзь) у бронзовому, срібному та золотому варіантах. Крім того переможцям вручалися сертифікати-запрошення на наступний фестиваль, дипломи лауреатів, футболки та інша яскрава рекламно-сувенірна продукція. А втім головною нагородою для всіх учасників та гостей фестивалю творчості молодих «Folkowe Inspiracje», я впевнений, була зустріч з однодумцями, можливість живого спілкування з обдарованою молоддю, відчуття причетності до такої важливої корисної справи.

– Дякуємо за розповідь! Бажаємо Вам мати побільше творчих студентів!

 

Пресцентр факультету української та іноземної філології