На факультеті відбулося засідання круглого столу приуроченого 150-річчю від дня народження Лесі Українки

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > На факультеті відбулося засідання круглого столу приуроченого 150-річчю від дня народження Лесі Українки

Учора, 24 лютого 2021 року, на факультеті української та іноземної філології під керівництвом завідувачки кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання, докторки філологічних наук, професорки Галини Мазохи відбулося засідання круглого столу «Творчість Лесі Українки у літературному контексті доби» проуроченого 150-річчя від дня народження видатної письменниці.

На початку зустрічі з привітальним словом до учасників зібрання звернулася декан факультету, доктор філологічних наук, професорка Оксана Свириденко, в якому ознайомила всіх учасників з життєвим та творчим шляхом Лесі Українки. Надалі доктор філологічних наук, професорка Галина Мазоха виступила з доповіддю на тему «Особливості творчої манери письма Лесі Українки», а кандидат педагогічних наук, доцентка кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Наталія Черниш розповіла про нетрадиційні форми вивчення творчого доробку Лесі Українки у закладах середньої освіти.

Не пасли задніх у ході круглого столу й здобувачі факультету. Студент групи ПР-17 Богдан Околот розповів про життєвий шлях Лесі Українки, студентки групи У-31 Дарина Кириленко окреслила художній вимір поезії Лесі Українки, а її одногрупниця Вікторія Савчук виступила з доповіддю на тему «Теоретичний вимір драми-феєрії «Лісова пісня» і нагадала, що у цьому році 110 років з дати написання цього твору. Студент групи ПР-17 Сергій Красовський проаналізував творчість Лесі Українки у дитячих періодичних виданнях, ап його одногрупник Данило Жалдак ознайомив слухачів із драмою «Касандра» як феноменальним явищем в українській літературі. На завершення серії студентських доповідей здобувачка групи У-31 Поліна Борисова поділилася своїми міркуваннями в рамках доповіді на тему «Новизна драми «Каміний господар» і наголосила, що Леся Українка була жінкою, яка вперше в українській літературі подала образ чоловіка-спокусника.

Післясмак влучних доповідей доповнило декламуванням поезії Лесі Українки: студентка групи ПР-17 Анастасія Шинкарук прочитала вірш «Коли дивлюсь глибоко в любі очі», її одногрупниця Владислава Даниленко виступила з фрагментом драми-феєрії «Лісова пісня». Натомість їхня колега Анастасія Пахолюк порадувала слухачів легендарною поезією «Contra Spem Spero!».

Зустріч з прекрасним світом Лесі України тривала, а студентка групи ПР-34 Дар’я Печенюк продекламувала англомовний переклад поезії «Стояла я і слухала весну…», а Поліна Борисова продекламувала єдиний російськомовний вірш поетеси «Когда цветет никотиана».

Серед філологів не бракує і вдатних акторських талантів. Серед них й студент групи У-31 Віталій Сирай, яким,  у ролі Дон Жуана, разом зі студенткою групи ПР-34 Дар’єю Печенюк, ), яка перевтілилася у чарівну Анну, було розіграно фрагмент сцени з драми «Каміний господар».

Уже на завершення зібрання було продемонстровано відеоролик присвячений пам’яті Лесі Українки, який підготували студенти групи У-31 факультету української та іноземної філології.

Круглий стіл «Творчість Лесі Українки у літературному контексті доби» ще раз довів, що для українського народу Леся Українка завжди буде світочем національного духу та борцем, бійцем, воїном, що начертав на своєму щиті слова «умру – не здамся» і проголосила серед стогонів і зойків різного роду нитиків «Contra Spem Spero!».

Поміж тим, Леся Українка – це жінка красива, ніжна і мрійлива, вона є прикладом справжньої жіночої сили. Ми дякуємо усім, хто разом з нами за круглим столом пригадав життєвий шлях і творчість невмирущої й прекрасної української поетеси.

Прес-центр кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання

Leave a Reply