Факультет української та іноземної філології > Анонси факультету > Стартує ХХІ Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика – долучитися можуть усі охочі

У понеділок, 9 листопада 2020 року, розпочався ХХІ Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика – мовний марафон, який вже традиційно стартує в День української писемності та мови, учнівську та студентську спільноту закладів освіти України. Сковородинівці братимуть участь у трьох етапах: у закладі вищої освіти, в обласному та підсумковому етапах. Конкурс буде тривати до 20 листопада 2020 року.

Відтак, сьогодні ми пропонуємо Вам долучитися до І етапу ХХІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Нижче ми публікуємо завдання, які кожен охочий може виконати та надіслати на електронну скриньку кафедри української лінгвістики та методики навчання факультету української та іноземної філології (організаторів конкурсу в університеті) kafedra-ulmn@ukr.net.

Переможці будуть рекомендовані до участі у ІІ етапі ХХІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика (серед студентів закладів вищої освіти Київської області). Слідуючи рекомендаціям Міністерства освіти і науки України при організації Конкурсу буде враховано епідеміологічну ситуацію, маркування регіонів за рівнем небезпеки поширення коронавірусу (COVID-19), а заходи проводитимуться із дотриманням законодавства України, зокрема забезпечено відповідну соціальну дистанцію між учасниками та передбачено можливість проведення окремих (1-3) етапів Конкурсу в дистанційному форматі.

ЗАВДАННЯ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

для учасників І етапу ХХІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

(серед студентів ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»)

1. Прочитайте уважно речення. Спробуйте знайти усі слова, які вживаються у переносному значенні. Яка роль лексики на позначення кольору? Для чого у реченнях вводять стільки багато метафор?

Виноград горів зеленим вогнем.

Чорне ріжкове дерево спускало зелені сльози стручків.

Часом на парасольку спускався жук і ловив сонце в зелене дзеркало крил.

Там море дере свою синю одежу об гострі скелі на білі клапті і закидає ними весь берег.

2. Дайте відповіді на питання:

Поясність, що таке складне речення. Наведіть приклади. Назвіть вчених, хто досліджував це питання. Запропонуйте схему синтаксичного аналізу складного речення.

Поясність, що таке сполучникове складне речення. Наведіть приклади.

Поясність, що таке двоскладне речення. Наведіть приклади.

3. Виконайте синтаксичний аналіз речення: 1919 року з матір’ю переїздить до Берліна, де мешкав його батько – славний, відомий усій Україні поет Олександр Олесь, який ласкаво називав свого сина Лелекою.

4. Поясність вживання пунктограм у реченнях:

Хай оживає істина стара: людина починається з добра (Л. Забашта).

Висипали запорожці – лиман човни вкрили (Т. Шевченко).

5. Поясність, що таке мовна культура і нормативність мови.

Зазначимо, що переможцям попереднього ХХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика були призначені стипендії Президента України строком на один рік: із 1 вересня 2020 року до 1 вересня 2021 року. Стипендії за два місяці (вересень, жовтень) МОН вже перерахувало учасникам. Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика проводиться на виконання Указу Президента України від 09 листопада 2007 року № 1078 «Про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика» відповідно до Положення про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13 березня 2008 року № 168, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 липня 2008 року за № 643/15334, з метою піднесення престижу української мови, популяризації її серед молоді.

Постійними організаторами конкурсу є Міністерство освіти і науки України, Міжнародний благодійний фонд «Ліга українських меценатів» та ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

Конкурс було засновано українським меценатом Петром Яциком у травні 2001 року. Одним із натхненників конкурсу є виконавчий директор Ліги українських меценатів, голова Координаційної ради Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, перший заступник голови журі Конкурсу, відомий вітчизняний прозаїк, критик, літературознавець, публіцист, громадський діяч Михайло Слабошпицький.

Прес-центр факультету української та іноземної філології

Leave a Reply