Професор Микола Корпанюк прочитав лекцію про національний літературний процес XVI ст. з нагоди свого ювілею

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > Професор Микола Корпанюк прочитав лекцію про національний літературний процес XVI ст. з нагоди свого ювілею

5 березня 2020 року у родині філологічного факультету ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» було велике свято – свій 70-ий день народження відзначав доктор філологічних наук, професор кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання, керівник Центру Сковородинознавства університету, справжній патріот й істинний поціновувач творчості Григорія Сковороди Микола Корпанюк. На честь свого ювілею Микола Павлович зібрав на відкриту лекцію про національний літературний процес XVI століття своїх колег, друзів та студентів.

У ході лекції Миколі Павловичу вдалося занурити усіх присутніх у далеке ХVI століття, розкрити історичне тло та допомогти усім охочим по новому зрозуміти суспільну, культурну і літературну важливість означеного часу. Крім того, студенти і викладачі мали унікальну нагоду почути уривки з творів письменників XVI ст. і перейняти неповторність духу цієї епохи.

По закінченню лекції, усі присутні вітали Миколу Павловича з ювілеєм і говорили багато щирих та добрих слів, пригадували юнацькі роки професора і те, з чого він починав свій суспільно-політичний та науковий шлях.

Зокрема, доктор педагогічних наук, професор кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Ганна Токмань розповіла: «Будучи студентом, Микола Павлович клав квіти до пам’ятника Т.Г. Шевченку і його спіймали «кегебісти», він зазнав переслідувань через свою українську позицію. У кінці 80-х років Микола Павлович був активним творцем Народного Руху України, Товариства «Просвіта», які привели нашу країну до незалежності! Пізніше, під час Помаранчевої революції він не тільки приїздив на Майдан, а й уночі чергував під адміністрацією президента в знак протесту. У Революцію Гідності був у складі Коломийської сотні, тому що сам родом з міста Коломиї. Микола Павлович – це не тільки видатний вчений, а і прекрасний патріот, який готовий боротися за Україну, ризикуючи життям.»

Микола Павлович сумлінно та з глибокою віддачею навчає студентів вже 32 роки, а відтак, декан філологічного факультету, доктор філологічних наук, доцент кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Оксана Свириденко, вітаючи  професора пригадала: «Пам’ятаю як сама була Вашою студенткою й аспіранткою, і дуже пишаюся цим! Сьогодні ця прекрасна лекція ще раз показала, що Ви – фанат й віртуоз своєї справи!»

Привітала Миколу Павловича і доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Галина Мазоха: «Я дуже дякую людині, яка з усією любов’ю ставиться до справи, якою займається. Миколу Павловича знає уся країна, через те, що він член багатьох спецрад, він співпрацює з багатьма видавництвами, його запрошують на різні наукові заходи, бо знають про його толерантність, обізнаність і величезну повагу до людей.»

Студенти філологічного факультету також привітали Миколу Павловича Корпанюка, подарували квіти, коровай – символ злагоди, здоров’я, любові і присвятили улюбленому професору віршовані рядки.

Сердечно вітаємо Вас, Миколо Павловичу з 70-річницею успішного життєвого поступу. Бажаємо і надалі працювати й розповідати студентам про прекрасну історію нашого рідного українського слова! Сто літ Вам, і міцного здоров’я!

Поліна Борисова,

студентка 2-го курсу філологічного факультету

Leave a Reply