Сковородинівці відвідали чарівне місто мистецтва та науки Магдебург (відео)

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > Сковородинівці відвідали чарівне місто мистецтва та науки Магдебург (відео)

Протягом 1-11 липня 2019 року група студентів ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» на чолі з кандидатом філологічних наук, доцентом, деканом філологічного факультету Оксаною Свириденко і викладачами кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання – кандидатом педагогічних наук, доцентом Мариною Шемудою й кандидатом філологічних наук, доцентом Олесею Скляренко за програмою навчальної поїздки «Музика як засіб інклюзії та освітньої роботи» відвідали чарівне місто мистецтва та науки Магдебург, яке просто вражає своєю багатою історією та кількістю архітектурних пам’яток.

Студентка ІІІ курсу філологічного факультету спеціальності «Середня освіта: англійська мова і література» Анастасія Циганкова ділиться своїми враженнями:

«Дана програма дала нам змогу не тільки побачити всю неймовірну красу цього мальовничого містечка, але й познайомитися зі студентським життям та дізнатись більше про людей з особливими потребами. З перших же днів нашого перебування в Німеччині студенти та викладачі Магдебурзького університету намагалися зробити все можливе, щоб ми себе почували як вдома».

В Магдебурзькому університеті створені всі умови для навчання, роботи і відпочинку студентів та викладачів. Безперервний процес навчання та науково-дослідницької діяльності здійснюється в сучасних студентських корпусах, облаштованих всією необхідною технікою з відповідним програмним забезпеченням. Лекційні зали, лабораторії, майстерні оснащені відповідно до останніх стандартів. Функціонування інтернет мережі Wi-Fi на території всього кампусу, доступ до якої є безкоштовним, дає студентам можливості для швидкого пошуку інформації, а також дозволяє  бути в курсі своїх оцінок, дізнаватись про зміни в розкладі, тощо. Також, на території університету знаходиться їдальня, в якій студенти можуть не тільки смачно і недорого поїсти, але й поспілкуватися, приємно провести час. Є також кімната тиші, яка дозволяє студентам розслабитися, зібратися з думками та сконцентруватися на тому, що є найважливішим; радіостанція, в якій студенти можуть проявити свої режисерські та дикторські здібності; кафе, де студенти та вчителі можуть відпочити, підготуватися до занять чи просто перекусити. Створені в університеті умови дають можливість підготувати висококваліфікованих фахівців з багатьох напрямків, проводити наукові дослідження на самому високому технологічному рівні та отримувати задоволення від роботи.

Також Анастасія додає: «У рамках проекту ми спілкувалися з паном Мерефортом щодо людей з особливими потребами, який розповів нам про Реалізацію Конвенції ООН, внаслідок якої вияснилося, що за останні 20 років відбулося немало змін у сфері інклюзії. Якщо до 1995-го року люди з обмеженою рухливістю не мали змогу відвідувати школу та  залишалися вдома вести активний спосіб життя, то зараз вони мають право відвідувати як звичайні так і спеціальні школи. В звичайних школах для них виділяється помічник або ж додаються заняття, які допомагають їм зрозуміти та закріпити пройдений матеріал. Та попри це, на жаль, цього буває недостатньо, та й не всі мають змогу закінчити школу та отримати атестат. Як казав пан Мерефорт, потрібно робити зміни у всіх сферах життя, а не вибірково, щоб люди з особливими потребами почували себе комфортно. Житлові будинки повинні бути відповідно облаштовані, помічники – кваліфікованими. На краще, в Німеччині закріплено законом норма, що в кожній компанії 5% працівників повинні бути з особливими потребами, якщо ж ні, то компанія виплачує штраф. Був випадок коли в компанії сталася аварія і постраждали працівники. Держава прийняла рішення, якщо постраждалим працівникам не дозволять продовжити працювати, то вони перестануть фінансувати дану компанію. Звичайно, потрібно ще багато років, щоб бар’єр між здоровими людьми та людьми з особливими потребами зник, проте все робиться для того, щоб це відбулося якнайшвидше.

Крім цього, ми відвідали Центр політичної освіти – позапартійну незалежну організацію, яка займається з дітьми та існує у всіх федеральних штатах Німеччини. У ході нашої співбесіди ми вияснили, що головними принципами їхньої роботи є: «не нав’язувати свою думку дітям, школа без расизму; викладачі повинні навчити учнів бути самостійними та мати свою точку зору». Основними завданнями політичної освіти є: освіта в галузі прав, економічне навчання, історичне навчання як різновид політичної освіти, моральне навчання, запобігання авторитаризму, міжкультурне навчання, гендерно-специфічні аспекти політичного навчання, медіа-освіта, екологічна освіта та освіта для сталого розвитку, виховання в дусі миру, що є не менш важливим. Дана організація співпрацює з Україною вже декілька років та має цікаву книжкову виставку щодо української історії та політики. Після закінчення бесіди ми мали можливість не тільки побачити цю чудову виставку, але й взяти книгу, яка нам до вподоби, на пам’ять, адже книга – це ключ до знань, який відкриває нам світ, допомагає уявити минуле та заглянути в майбутнє.

Разом з тим, ми відвідали дитячий садок «Kuschelhaus» для діток з особливими потребами та без, в якому навчання та наставництво проходять з застосуванням різних методів інтеграційного спрямування. Все облаштовано таким чином, що діти мають змогу займатися тим, що їм до вподоби. Кімната з морською сіллю дозволяє дітям розслабитися, заспокоїти нервову систему, зробити масаж ніг. Ігрові кімнати, оснащені всім необхідним для дітей будь-якого віку, сприяють їх різнобічному розвитку.

Також ми мали змогу майструвати музичні інструменти з підручних матеріалів, які відіграють надзвичайно важливу роль в інклюзії. Гра на музичних інструментах та музика загалом викликають позитивні, радісні емоції у людей з особливими потребами, вона їх надихає, покращує настрій та розслабляє. Спокійна мелодія може позитивно впливати на кров, наприклад, така мелодія, викликає у людини задоволення, збільшує в крові обсяг лімфоцитів, внаслідок чого стає набагато простіше боротися з хворобами.

Надзвичайно цікавим є прилад Motion Composer, який перетворює рухи людини в цифрові дані, а з них – миттєво в музику. Їх налічується всього лиш 10 у світі, тож нам надзвичайно пощастило, що один з них знаходиться в місті Магдебург, і ми мали змогу випробувати його. Побачивши цей прилад в роботі з людьми із особливими потребами, ми вияснили, що це не просто прилад – це засіб, який допомагає людям виражати себе через музику, ставати більш впевненими в собі. Наприклад, коли людина починає рухатися і вона чує гарну мелодію, їй стає цікаво, які мелодії та звуки ще є в цьому пристрої, що вона може зробити. Завдяки широкому вибору звукового супроводу, кожен може вибрати мелодію, яка йому до вподоби і разом з тим розвивати моторику та контролювати, відчувати своє тіло.»

У вільний час для сковородинівців була організована культурна програма. Одним із заходів була неймовірна поїздка в найбільше місто федеральної землі Саксонія, – Лейпциг. Місто музики та поезії, де жили такі видатні люди як: Бах, Шуман, Вагнер, Мендельсон і Гете. Музика там лунає всюди, піднімаючи людям настрій. Одним з найцікавіших місць в цьому місті є музей в бункері Штазі, колишнього агентства державної безпеки соціалістичної Німеччини. Постійна експозиція «Штазі» присвячена історії міністерства державної безпеки, а значить і соціалістичної диктатури в НДР – режиму, який за допомогою «штазі» позбавляв громадян країни їх основних прав, втручався в особисте життя, придушував свободу слова і думок, порушував таємницю листування. Блукаючи кімнатами музею можна відчути атмосферу пригніченості, недовіри, стеження та психологічного тиску.

Надзвичайно цікавою була екскурсія по місту Магдебург, проведена німецькими студентами, адже це місто контрастів, де злилися воєдино історія імперій і періоду соціалістичних перетворень; це одне з найстаріших міст Німеччини, засноване майже 1200 років тому, яке є батьківщиною першого готичного собору на німецькій землі. Кафедральний собор св. Катерини і Маврикія – це головна визначна пам’ятка Магдебурга, одна з найбільших сакральних споруд Німеччини. Той, хто побачить це диво архітектури, буде вражений величчю його двох стометрових веж. Ця архітектурна пам’ятка йде корінням в 937 рік, коли король Оттон Отто I заснував на цій землі бенедиктинський монастир. Після пожежі, яка знищила оригінал собору, тільки через кілька століть, він був перебудований як готична трирівнева базиліка з трансептом, хором і загостреними вікнами. На даний час, собор є протестантським храмом. Велика художня цінність собору в тому, що тут можна знайти багато витворів мистецтва, починаючи від витончених скульптур Магдебурзьких незайманих XIII століття і закінчуючи противоєнним меморіалом Ернста Барлаха. Також можна насолодитися незрівнянним органним шоу і відчути масштаб та велич цього найдавнішого інструменту світової культури.

Гармонійно розкинувся серед лугів на східному березі Ельби Ельбауенпарк – зелений рай. Найдивовижнішою пам’яткою цього парку вважається Тисячолітня вежа, висотою 60 метрів. Це музей, в якому є все: від дерев’яного клинка до рентгенівського апарату, від печерного живопису до комп’ютерної томографії – все те, що людство досягло в технічному плані за останні 6000 років. Також на території цього чудового парку знаходиться мотузковий парк. Для тих, хто любить екстрим, незвичайне проведення часу або просто любителів активного відпочинку, це місце – ідеальний варіант, від якого можна отримали величезне задоволення.

Ще однією неймовірною пам’яткою є «Зелена цитадель» – ансамбль барокових будинків в сучасному стилі; рожева будівля, з деревами, які ростуть прямо на його фасадах, а зелені галявини покривають її дах. З вершини можна побачити всю неймовірну красу цього вражаючого міста.

«Ця подорож змусила замислитися про те, що найголовніше у нашому житті – це підтримка і допомога іншим, бо всі ми люди і завжди повинні залишатися ними. Потрібно пам’ятати про те, що у інших є проблеми набагато важливіші, ніж поганий настрій чи погода, зіпсовані речі, чи низька оцінка, за які ми так часто хвилюємося. Бути Людиною з великої літери – ось сенс нашого життя, – розмірковує студентка філологічного факультету Поліна Борисова. – Ми щиро вдячні Оксані Михайлівні, Олесі Богданівні і Марині Григорівні за цю чудову поїздку та підтримку. Ми дуже раді, що на нашому факультеті є стільки програм, які відкривають безліч можливостей перед студентами. Як чудово навчатися в університеті, у якому ти маєш змогу не тільки отримувати знання по спеціальності, але й займатися тим, що тобі до вподоби, розвиватися та вдосконалюватися в обраному напрямку!»

Якщо бажаєте детальніше дізнатися про поїздку, можете переглянути відеоролик інтерв’ю з нашими мандрівниками.

Прес-служба філологічного факультету

Leave a Reply