Вже більше місяця як ми вчимося у німецькому університеті Hochschule MagdeburgStendal, що знаходиться у місті Магдебург. За таку чудову можливість завдячуємо рідному Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університету імені Григорія Сковороди та програмам академічної мобільності студентів, які в ньому існують і стабільно працюють.

Перед від’їздом до Німеччини особисто я дуже хвилювалась, непокоїло питання чи зможу відвідувати пари німецької мови, вільно спілкуватися нею, згодом здавати іспити. Адже до цього німецьку мову я вивчала дуже мало часу. Проте, приїхавши сюди, я здала іспит на визначення рівня володіння мовою, результати якого мене надзвичайно приємно здивували, і вже за відповідним рівнем розпочала тут навчання.

Кожного дня в університеті ми відвідуємо пари німецької та англійської мов. Нашою викладачкою англійської є носій мови, яка переїхала декілька років тому у Німеччину з Америки. Кожна лекція пані викладачки супроводжується яскравими презентаціями та життєвими історіями, а на семінарах нас завжди очікують цікаві завдання. Так, наприклад, ми знаходили відмінності у меню McDonald’s різних країн світу, або ж писали власну пісню в стилі реп. Пари німецької мови поділяються на декілька типів: з практики усного мовлення ми щоразу готуємо проекти чи презентації, або проводимо дослідження з різних тем, які згодом презентуємо. На практичних заняттях ми також обговорюємо теми, пов’язані з історією Німеччини, її мовою, культурою, традиціями, детально вивчаємо граматику, спілкуємось між собою.

Ми перебуваємо тут в рамках проекту «Музика як засіб інклюзії в освіті». Щотижня на зустрічах в рамках проекту ми практикуємо мову, спілкуємося з іншими учасниками німецькою, дізнаємось багато цікавого щодо роботи з дітьми, вчимося грати на різних музичних інструментах та досліджуємо різні питання з даної теми.

За цей, хоч і короткий час перебування тут, у місті Магдебург, я знайшла дуже багато справжніх друзів. Це і ті дівчата, разом з якими ми приїхали сюди, з якими ми стали вже кращими подругами, це і наші одногрупники, які приїхали сюди з різних куточків світу і просто студенти, які навчаються тут. Всі вони є настільки різними та цікавими особистостями, з якими дійсно приємно спілкуватися, з якими тобі нічого не страшно, навіть спілкуватися німецькою мовою.

Разом з дівчатами за цей час ми встигли відвідати найцікавіші куточки Магдебургу, побували у декількох містах Чехії, їздили до Берліну, де відвідали чимало відомих місць, а також концерт білоруського виконавця Макса Коржа. Також були у німецькому місті Ганновер, яке нам надзвичайно сподобалось, адже саме там ми мали нагоду побачити королівські сади Херренхаузен, місцевий оперний театр, ратушу та багато інших визначних місць. А вже завтра ми відправляємось в подорож аж до Амстердаму.

Навчання тут – це справді унікальний та незабутній досвід, можливість, яка надає чимало перспектив та надзвичайний розвиток в будь-якій сфері. Тому, я ще раз щиро дякую моєму рідному університету, деканату і кафедрі та бажаю кожному студенту навчатися, розвиватися та не втомлюватися мріяти! 

Діана Грись
студентка ІІ курсу філологічного факультету

Leave a Reply