Пісні переяславських авторів у репертуарі співака-священика

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > Пісні переяславських авторів у репертуарі співака-священика

Творча співпраця поета, професора Переяслав-Хмельницького педагогічного університету Олександра Потапенка та композитора, Заслуженого діяча культури України Віктора Тузика нараховує понад 150 пісень, шість із яких стали переможцями міжнародних та всеукраїнських конкурсів.

У виконанні народних артистів України Віктора Шпортька та Алли Кудлай вони звучали по радіо та телебаченню. А нещодавно пісні «Дві матері» та «Цвіт полуниці» стали лунати у виконанні Олександра Клименка, настоятеля Свято-Троїцького храму села Недра в Баришівському районі, відомого всім як переможець вокального шоу «Голос країни» сьомого сезону (2017 р.). Минулого року в одній із передач «Ранок Надії» Олександр Клименко презентував пісню «Цвіт полуниці». Розповідаючи про неї, зазначив: – Ця пісня написана прекрасним чоловіком Олександром Потапенком, який викладає в переяславському виші. Вона розкриває біль – біль втрати, біль дорослого чоловіка, який знає, що життя не просте і в ньому є багато моментів, які без допомоги Бога не переживеш. Нещодавно Олександр Потапенко запропонував отцю Олександру кілька нових пісень, написаних у співпраці з Віктором Тузиком. Сподіваємося, що незабаром почуємо їх у його виконанні. Вміщуємо вірші однієї з них.

Прилітай!

– Мамо, мамо, де татко?
Чом так довго немає?
Я ведмедика, мамо,
Подарую йому…
– Ой дитино, ой доню,
Так сльоза пропікає,
Бо татусь твій коханий
Та й пішов на війну.
Він повернеться, доню,
А чи скоро – не знаю,
Може, сиві лелеки
Точно знають, де рай…
Ну а я все чекаю,
Як пришестя чекаю,
Світлий Боже, з синами
Воскресай, воскресай!
І стояло дівчатко,
І благало до неба.
І ридали святії
І увесь небокрай…
– Тату, мамі й мені
Ой ти треба, так треба,
Ти пошвидше до нас
Прилітай, прилітай!
Сильні світу цього,
Уклоніться дитині
І покайтесь пред Богом
У кривавих гріхах,
Щоб вернути батьків
Оченятам тим синім,

І щоб вам не втонути
У дитячих сльозах!..

Олександр Потапенко
(За матеріалами газети «Вісник Переяславщини)

Leave a Reply