Співпраця УГСП та СумДПУ імені Макаренка в дії: викладачі кафедри української лінгвістики і методики навчання долучились до вебінару «Змістове наповнення уроків української мови в НУШ»

Факультет української та іноземної філології > Новини кафедри української лінгвістики та методики навчання > Співпраця УГСП та СумДПУ імені Макаренка в дії: викладачі кафедри української лінгвістики і методики навчання долучились до вебінару «Змістове наповнення уроків української мови в НУШ»

У четвер, 15 лютого 2024 року, відповідно до укладених договорів про співпрацю між Університетом Григорія Сковороди в Переяславі та Сумським державним педагогічним університетом імені А.С. Макаренка було проведено вебінар «Змістове наповнення уроків української мови в НУШ». До заходу долучилися науково-педагогічні працівники кафедри української лінгвістики і методики навчання, серед них доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри Олена Кулик, кандидат філологічних наук, доцент Лариса Кардаш, кандидат педагогічних наук, доцент Наталія Юрійчук.

Повідомляється, що зустріч відбувалася за домовленістю з кафедрою української лінгвістики і методики навчання, у співпраці з Центром професійного розвитку педагогічних працівників Переяславської міської ради, Ресурсним центром професійного розвитку вчителя української мови і літератури, відділом освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Ташанської сільської ради для вчителів української мови і літератури та здобувачів освіти першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівнів вищої освіти, спеціальності 014 Середня освіта (Українська мова і література).

Загалом, участь у вебінарі взяли близько 300 учасників, серед яких вчителі української мови і літератури, здобувачі освіти, науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти України, зокрема вчителів з Переяслава Валентину Жуль, Юлію Легін, Віту Писаревську, Олесь Дуду, Світлану Кожевнікову та Наталію Казду. Також до заходу приєднались здобувачі вищої освіти УГСП, зокрема Мар’яна Касьянович, Ангеліна Лопушан, Мирослава Ткачук, Валентина Поцікайло, Олексій Абраменко та інші.

Основними спікерами вебінару були автори підручників з української мови, визначені згідно з чинними модельними навчальними програмами, такі як Олена Семеног, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри української мови і літератури Сумського ДПУ ім. Макаренка Олеся Калинич, заслужений учитель України, начальник управління освіти, релігій, та у справах національностей виконавчого комітету Хустської міської ради Тетяна Дятленко, учитель української мови та літератури ЗСО І-ІІІ ст. «Гімназія №34 «Либідь» ім. Віктора Максименка», кандидат педагогічних наук, доцент Михайло Білясник, учитель-методист, учитель української мови та літератури Шосткинської гімназії Шосткинської міської ради Леся Гапон, кандидат філологічних наук, консультант Тернопільського методичного центру науково-освітніх інновацій і моніторингу.

Під час вебінару було презентовано підручник з української мови для 7 класу Нової української школи, його змістове та структурне наповнення. Учасники отримали можливість проаналізувати компетентнісно-зорієнтовані завдання, дидактичний інноваційний матеріал тощо.

Перебіг вебінару відбувся в дружній науковій атмосфері та зібрав чимало схвальних відгуків від учасників, доводячи його актуальність та цікавість.

Учасники зустрічі висловили намір проводити подальші спільні заходи для науково-педагогічних працівників Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Сумського ДПУ ім. А.С. Макаренка, вчителів української мови і літератури, а також для здобувачів освіти.

Цей вебінар не лише став значущою подією в освітньому середовищі, але і відкрив двері для подальшої плідної співпраці між освітніми установами. Упевнені, що обмін досвідом та інноваційними підходами сприятиме вдосконаленню процесу навчання.

Підтримаймо разом цю ініціативу для покращення якості освіти в Україні та формування майбутнього нації.

 

Пресцентр кафедри української лінгвістики і методики навчання