Факультет української та іноземної філології вперше пошанував пам’ять мовознавиці Людмили Кожуховської проведенням конференції її імені

Факультет української та іноземної філології > Новини кафедри української лінгвістики та методики навчання > Факультет української та іноземної філології вперше пошанував пам’ять мовознавиці Людмили Кожуховської проведенням конференції її імені

16 листопада 2023 року у стінах Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбулася І Всеукраїнська науково-практична конференція «Слово вчителя (на пошанування «Людмили Кожуховської»)». У заході, який проходив у змішаному форматі, взяли участь більше 100 учасників. Розповідаємо, як це було.

На початку засідання проректор з наукової роботи, кандидат історичних наук. доцент Василь Дудар поділився спогадами про Людмилу Павлівну Кожуховську, зауважуючи, що вона мала потужний науковий потенціал та безмежно добре серце і відкриту душу: «Це перша Всеукраїнська науково-практична конференція «Слово вчителя (на пошанування «Людмили Кожуховської»)». Сподіваємося, що традиція її проведення продовжиться і надалі до її участі будуть долучатися і міжнародні колеги».

Натомість декан факультету української та іноземної філології УГСП, доктор філологічних наук, професор Оксана Тютюнник звернула увагу на те, що та нація має майбутнє, яка пам’ятає своє минуле, тому це свята справа пам’ятати тих колег, які працювали поряд із нами, але, на жаль, відійшли у засвіти: «Такою людиною, про яку ми часто згадуємо, є Людмила Павлівна Кожуховська. Грамотний науковець, професійний викладач, талановитий вчитель. Усі пам’ятають про її мудру думку, неперевершене почуття гумору, філософське ставлення до життя. І дуже добре, що її справа та думки продовжують жити не лише в її наукових надбаннях, а й в учнях».

У свою чергу, завідувачка кафедри української лінгвістики та методики навчання УГСП, доктор педагогічних наук, професор Олена Кулик відзначила таку рису Людмили Павлівни, як відданість професії. За її словами, такі викладачі навчають бути залюбленим у свою професію: «Людмила Кожуховська – дуже хороший науковець. На своїх заняттях вона почала застосовувати особистісно зорієнтований підхід ще задовго до його актуальності в системі освіти. Її статті регулярно публікували у різних фахових виданнях і завжди мали читацький попит. Вона мала науковий авторитет та слідкувала за науковими тенденціями. Людмила Павлівна – це тепла і доброзичлива людина, яка підтримувала як колег, так і студентів».

Надалі слово надали доктору педагогічних наук, професору кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання УГСП Ганні Токмань. За її словами, Людмила Павлівна Кожуховська мала широке коло наукових інтересів, що засвідчує горизонт загальної культури цієї непересічної особистості: «Її цікавили як мова, так і мовлення, актуальний портрет мовця в Україні, спадкоємність у передаванні від покоління до покоління багатств фразеології, вона долучилася до оформлення коду національної духовності – словника символів, зберігала пам’ять-пошанівок про видатних учених і продовжувала їхню справу, розвиваючи методику навчання української мови. У цілому її праці пов’язані філософічністю, у якій домінує аксіологічна складова – національні духовні цінності, серед яких українська мова як ознака й оберіг нації на першому місці».

Завідувач кафедри української мови Київського університету імені Бориса Грінченка Станіслав Караман привітав учасників та організаторів із проведенням знакової конференції, присвяченої пошануванню невтомної трудівниці науково-освітянської царини Людмили Павлівни Кожуховської: «Ми втішені, що спільнота лінгвводидактів та лінгвісті,в, що репрезентує представників різних поколінь одностайна у своєму прагненні зберегти українськість сучасної науки та освіти, продовжуючи один одного та примножуючи здобутки української лінгводидактики, наукові дослідження з якої мала Людмила Павлівна».

Поза тим теплі слова-спогади про Людмилу Кожуховську також висловили доктор педагогічних наук, професор кафедри української мови, заступник директора з наукової роботи і міжнародних проєктів Факультету української філології, культури і мистецтва Київського університету імені Бориса Грінченка Людмила Овсієнко; доцент кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі Надія Дига; професор кафедри української лінгвістики та методики навчання Університету Григорія Сковороди в Переяславі Олександр Потапенко та інші.

Людмила Павлівна – це професійний педагог вищої школи та талановитий науковець, яка у своїй науково-педагогічній діяльності часто випереджала час, залишивши глибокі та ґрунтовні ідеї з підготовки майбутніх учителів української мови.

 

Пресцентр факультету української та іноземної філології