Професорка Ганна Токмань присвятила свою доповідь на конференції в Івано-Франківську своєму покійному колезі Миколі Корпанюку (відео)

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > Професорка Ганна Токмань присвятила свою доповідь на конференції в Івано-Франківську своєму покійному колезі Миколі Корпанюку (відео)

Професорка Ганна Токмань взяла участь у ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Особистість в історії, літературі та методиці навчання» в Івано-Франківську. Свою доповідь вона присвятила світлої пам’яті професорові Миколі Корпанюку, який народився і виріс на Прикарпатті. Зазначає, Івано-Франківщина має пишатися своїм краянином.

Ганна Леонідівна розповіла про свого колегу й соратника по національно-визвольних змаганнях як про видатного вченого і громадського діяча. Микола Павлович вивчав найважчу для віднайдення й наукового осмислення  ділянку національної культури – Середньовіччя, результати його праці переконливо доводять віковічність, повнокровність й оригінальність української культури, її гідне місце у світовій скарбниці Слова.

Професорка навела вражаючі цитати з останньої монографії професора  «Перунова звитяга нації» (2012), у якій висвітлено мілітарну тематику, проаналізовано твори фольклору і давньої літератури з ідеєю культу українського воїна, оборонця Батьківщини, натхненника рицарського виховання та жертовної любові до рідного краю. Ця книга стала гостро актуальною в наші дні, адже Україна знову потребує культу воїна-захисника, виховання рицарів, розуміння історії нації як боротьби із завойовниками за існування й державність.

У рік 300-ліття від дня народження Г. Сковороди Ганна Токмань відзначила титанічну працю Миколи Павловича як директора Центру Сковородинознавства у аспекті дослідження, реінтерпретації та популяризації спадщини мислителя й поета.

Переглянути виступ Ганни Токмань можна тут: