Факультет української та іноземної філології > Новини кафедри іноземної філології, перекладу та методики навчання > Навчання за кордоном: особистий досвід студентів факультету української та іноземної філології УГСП

Навчання за кордоном дуже поширене в сучасному освітньому процесі. Якщо ви думаєте що це тільки здобуті знання, то ви дуже помиляєтеся. Хочемо поділитися з вами нашим досвідом.
Близько трьох місяців здобувачі факультету української та іноземної філології перебувають в Німеччині та навчаються в університеті Hochschule Magdeburg Stendal. Основною метою їх навчання є виконання проєктної роботи, безпосередньо пов’язаної з нинішньою ситуацією в Україні.

Програма DAAD, яка дала їм можливість знаходитися закордоном, є однією з найпопулярніших в Німеччині та дозволяє отримати фінансування для навчання студентам з різних країн. Більшу частину часу вони приділяють волонтерській роботі та вивченню німецької мови.

«Система освіти в університеті відмінна від звичної для нас. Найперше, це стосується не тільки способу викладання та оцінювання студентів, але також й знаннями, які студенти отримують. Єдиної програми навчання не існує. Будь-який викладач може скласти свій курс і читати лекції по тих напрямках, які особливо важливі в даний момент. Велика перевага навчання – можливість вибрати ті курси, які здадуться студенту більш цікавими, самому скласти індивідуальний план» – ділиться студентка факультету Ліза Діденко додаючи, що це стало для сковородинівців однією з проблем, позаяк в Німеччині останні роки Fachhochschule «вища школа» виникла на основі інженерних шкіл, тому велика увагу приділяється вивченню прикладного використання знань.

«Значна частина іноземних студентів майбутні програмісти, інженери та економісти. Тому для майбутніх вчителів стало складним обрати курси, які відповідатимуть нашій майбутній професії. Керівництво університету та відділ міжнародної співпраці виділили для нас предмети безпосередньо повязані з іноземними мовами та перекладом. Це значно полегшило наше перебування тут та спілкування з іншими студентами» – уточнює Ліза.

 Варто додати, що найпоширенішим та найгучнішим серед студентів є час, коли ти можеш обрати собі різні гуртки. Тоді, за словами дівчат, починається справжнє змагання за місце, адже спортивні гуртки тут дуже популярні. Інколи за них доводиться платити, але для бажаючих це не проблема.

«Дружба і спілкування з іноземцями – це неймовірний досвід, який запам’ятовується на все життя. Ці люди відкриті, веселі, завжди готові допомогти і дуже позитивні. Багатьом навіть по 27-30 років, вони приїжджають вчитися в Німеччину для того, щоб мати досвід навчання за межами своєї країни, розширюють горизонти. Надзвичайно незвично та водночас цікаво бути наймолодшими серед студентів. Ти маєш змогу порівняти рівень освіти в різних країн та думки молодих людей про життя, важливість освіти в ньому» говорять дівчата згоджуються у тім, що коли ти приїжджаєш за кордон, починаєш усвідомлювати свої дії та робиш великий крок у свідоме життя, починаєш розвиватися не семимильними кроками, а дійсно глобально. Це стосується побутових проблем, мовного бар’єру, коли ти долаєш його, дорослішаєш не по роках, а по годинам.

Упродовж часу проведеного тут, сковородинівки по-справжньому відчути, що означає «студентське життя». Кожного тижня програма допомоги іноземним студентам влаштовує безліч вечірок, де можна знайти нові знайомства, поспілкуватися, домовитися про поїздку разом.
Поїздка в Німеччину для навчання змінює твою свідомість й запам’ятовується на все життя.

Пресцентр факультету української та іноземної філології