Наймасштабніше видання особистої публіцистики в історії Переяславщини: Ганна Токмань долучилася до презентації трикнижжя Івана Шпиталя

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > Наймасштабніше видання особистої публіцистики в історії Переяславщини: Ганна Токмань долучилася до презентації трикнижжя Івана Шпиталя

На Миколая, 19 грудня, доктор педагогічних наук, кандидат філологічних наук, професор кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Ганна Токмань долучилася до презентації чи не найцікавішого і наймасштабнішого видання особистої публіцистики в історії Переяславщини: трикнижжя відомого українського письменника, члена Національної спілки письменників України, Національної спілки журналістів України Івана Шпиталя «Україна перед Богом і перед світом». Зібрання відбувалося в актовій залі Переяславської міської ради.

Зустріч з автором почалася з привітання і нагородження грамотою від Всеукраїнського товариства української мови імені Т. Г. Шевченка «Просвіта». Голова Переяславської філії Наталія Заїка та члени організації Ганна Токмань і Микола Товкайло сердечно привітали ювіляра, якому цьогоріч минуло 90 років, і відзначили феноменальність його нового видання. Книги містять публіцистику Івана Григоровича, яка вражає масштабністю роздумів автора й гостротою порушених проблем. Про ці проблеми, переважно політичного та культурологічного характеру, та позицію І. Шпиталя як досвідченого публіциста й письменника, палкого українського патріота, майданівця, члена національних спілок журналістів і письменників, говорили у своїх докладних аналітичних промовах учасники зустрічі, зокрема Віталій Іващенко, Юрій Авраменко, Олег Коломієць, Анатолій Шпиталь, Римма Товкайло.

Назви статей промовисті: приміром, «Московське чорнориззя: змови, інтриги, освячення кривавих побоїщ», «Жива і вічна душа народу. Продається мова. Українська. Державна. Недорого. За депутатство», «Чи піднімемо з моря безпам’ятства Тарасову Атлантиду?».

Автор подарував своє високо інтелектуальне, емоційне трикнижжя бібліотеці Університету Григорія Сковороди в Переяславі, тож статті про історію України, її сучасне межове існування, феномен шістдесятництва, до якого належить автор, постаті письменників та науковців допоможуть в освіті та громадянському становленні студентства. Філологів духовно збагатять праці, присвячені Т. Шевченку, Г. Сковороді, М. Гоголю, В. Симоненкові та іншим світочам нації. Гостро полемічний зміст статей сприятиме набуттю студентами критичного мислення, ієрархії цінностей, у якій Україна – понад усе.

Відзначимо краєзнавчий аспект статей, у яких, зокрема, йдеться про Переяслав і затоплені села середнього Подніпров’я. У численних працях висвітлено красу й визначне місце краю в історії України, значення затоплених за СРСР сіл В’юнищі та Андруші (Іван Шпиталь народився у В’юнищах) у творчій долі Т. Шевченка; підкреслено й здобутки нашого рідного університету, його роль у національній освіті. Майбутні вчителі української мови і літератури знають твори І. Шпиталя для дітей («Зустрінемось на Білому озері», «Лана», «Маленька господарка лісу», «Рік Бобра»), зустріч з публіцистикою та літературною критикою видатного краянина принесе користь, фахове й моральне зростання.

Пресцентр кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання