«Василь Стефаник як майстер соціально-психологічної новели»: підсумовуючи І Всеукраїнську науково-практичну конференцію

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > «Василь Стефаник як майстер соціально-психологічної новели»: підсумовуючи І Всеукраїнську науково-практичну конференцію

Сплинув майже місяць відтоді, як 5 жовтня 2021 р. відбулася І Всеукраїнська науково-практична конференція «Василь Стефаник як майстер соціально-психологічної новели», присвячена 150-річчю від дня народження письменника. Конференцію організувала кафедра української і зарубіжної літератури та методики навчання факультету української та іноземної філології Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

З привітальним словом до учасників конференції звернувся кандидат історичних наук, доцент, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Університету Григорія Сковороди в Переяславі Василь Дудар, зазначивши, що своєю творчістю Василь Стефаник вніс значний вклад у розвиток української літератури.

Протягом роботи конференції, яка, зважаючи на пандемію, вимушено відбувалася дистанційно, своїми актуальними та змістовними доповідями поділилися: доктор філологічних наук, доцент, декан факультету української та іноземної філології Оксана Свириденко «Концепція поколінь у прозових творах В. Стефаника»; доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Галина Мазоха «Листи В. Стефаника в літературному контексті доби»; доктор педагогічних наук, кандидат філологічних наук, професор Ганна Токмань «Новела «Новина» Василя Стефаника в профільній школі: технологія проблемного навчання»; кандидат педагогічних наук, доцент Леонід Козубенко «Тема війни в творчості В. Стефаника та Е.М. Ремарка»; кандидат педагогічних наук, доцент Наталія Черниш і кандидат філологічних наук, доцент Марія Пангелова «Антивоєнна тематика у творчості Василя Стефаника та Олеся Гончара»; кандидат педагогічних наук, викладач-методист Бердичівського педагогічного фахового коледжу Тамара Бабійчук «Активне читання новел Василя Стефаника» та кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, доцент кафедри військово-гуманітарних дисциплін Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут Наталія Логвіненко «Фольклорні джерела творів В. Стефаника як важлива складова виховання патріотичних почуттів сучасного читача».

Зважаючи на спільне чудове враження учасників можна констатувати, що Перша Всеукраїнська науково-практична конференція «Василь Стефаник як майстер соціально-психологічної новели», присвячена 150-річчю від дня народження письменника. пройшла на високому фаховому науковому та методичному рівнях. Учасниками активно обговорювалися доповіді й відбувалися дискусії, в яких порушувалися важливі питання й проблеми творчості Василя Стефаника. За матеріалами конференції було видано збірник наукових праць.

 Пресцентр кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання