Під час нагородження українців до Дня батька «голос країни» Олександр Клименко заспівав знакову пісню на слова професора Олександра Потапенка

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > Під час нагородження українців до Дня батька «голос країни» Олександр Клименко заспівав знакову пісню на слова професора Олександра Потапенка

23 червня 2021 року вперше в Україні до започаткованого три року тому свята Дня Батька відбулася перша всеукраїнська церемонія нагородження почесною грамотою та особливою відзнакою «Найкращих татусів України». Таку відзнаку на загальнонаціональному рівні ініційовано вперше та запроваджено з метою  наголошення на важливості ролі батька в житті кожної людини. Відзнаку отримали відомі учасники науки, культури, освіти, медицини, спорту, бізнесу, військові, політичні та громадські діячі, духовні наставники.

Серед номінантів були і представники Київщини: Ярослав Москаленко, який отримав відзнаку за ініціювання та підтримку дітей в спорті ФК «Діназ» та Всеукраїнського дитячого конкурсу «Яскраві діти України»; Віктор Остринський – заслужений працівник сільського господарства України, новатор, благодійник, керівник аграрних підприємств та Олександр Клименко – людина із багатьма гранями: за духовним покликанням він священник, за творчим – музикант і співак, а ще він батько чотирьох діток, переможець телепроекту «Голос країни». Раніше наш сайт вже розповідав про те, що отець Олександр співає пісні переяславських авторів – професора Олександра Потапенка та композитора Віктора Тузика та, ще восени 2018 року, завітав до Переяслава з концертом та щирою розмовою.

Наталія Онопрієнко-Капустіна розповіла на своїй Facebook сторінці зворушливу історію про нагородження отця Олександра та виконання ним пісні на слова Олександра Потапенка, присвяченої його покійному сину Ярославу:

«Олександр Клименко, священник, переможець «Голос Країни» представник Київщини – отримавши відзнаку  за батьківство, на 1 Всеукраїнській церемонії з нагоди Дня Батька, заспівав пісню на поезію Олександра Івановича Потапенка – доктора філологічних наук ДПУ імені Григорія Сковороди, який написав вірш-посвяту синові – кандидату  історичних наук, професору учаснику Революції Гідності – Ярославу Олександровичу Потапенку. Як він сам говорив – втрачати дітей, то найстрашніше на землі, власні почуття болю і водночас глибокої любові та поваги до сина він викладав у рядках вірша! А от написав він поезію після того, як наважився взяти до рук і прочитати книгу, яку писав син про події на Майдані і за його межами (саме під час роботи над цією книгою у Ярослава Потапенка зупинилося серце). Пісня сколихнула серця всіх присутніх» – написала депутатка Київської обласної ради.

Сам «голос країни» прокоментував своє нагородження так:

«…Були приємно вражені високим рівнем організації церемонії, легкістю і продуманістю до деталей кожного кроку заходу.

… На сцені раз за разом звучали імена відомих і визначних людей, які, попри багатогранність діяльності і тісний графік життя залишалися і залишаються уважними батьками, які на перше місце у житті ставлять власну родину. Богдан Бенюк, Віктор Ющенко, Остап Ступка – ці імена медійні і добре відомі. Але звучали нові імена і на сцену виходили нові люди-скелі, історії яких вражали і змушували аплодувати. Скажу лиш, що у одного із нагороджених 12 дітей, 40 внуків і 16 правнуків. «І це ще не кінець!», – його заключні слова.

Дякую Міжнародному жіночому руху «За сімейні цінності» за таку ініціативу. І за нагороду. Батьківство не існує у відриві від материнства, але добре, що про цей вид служіння світові згадали, нарешті, окремо».

«Із хвилюванням прочитав у фейсбуці матеріали Наталії  Онопрієнко про день  Батька, свого сина, професора, Воїна Світла, волонтера, героя Майдану, кавалера ордена «За мужність» Ярослава Потапенка, який довго працював у ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

Від щирого зболеного батьківського серця хочу подякувати Наталії Онопрієнко, протоієрею Олександру Клименку за теплоту серця, пам’ять серця, патріотизм, душевність. Хай Господь береже Україну, її нескорений талановитий народ. Слава Україні! Героям Слава!» – поділився з нами своїми думками завідувач кафедри української лінгвістики та методики навчання факультету української та іноземної філології університету, професор, батько Ярослава Потапенка Олександр Іванович Потапенко.

І ми, в свою чергу, дякуємо отцю Олександру за світлу пам’ять про Ярослава Олександровича та увагу до творчості його батька – Олександра Івановича. Переконані, ваша співпраця подарує ще безліч безсмертних і важливих пісень!

Пресцентр кафедри української лінгвістики та методики навчання