Подорожі під час карантину: студентка-філологиня Анастасія Циганкова відвідала Івано-Франківськ

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > Подорожі під час карантину: студентка-філологиня Анастасія Циганкова відвідала Івано-Франківськ

Безпомильно, пандемія змінила плани багатьох любителів далеких мандрів, курортного відпочинку за кордоном або серйозних туристичних походів. Багато країн ввели обмеження на перетин своїх кордонів, що стало приводом для того, аби звернути увагу на пам’ятки своєї країни. Україна – це дивовижний і мальовничий край, неймовірно багатий на історичні, архітектурні та природні пам’ятки, відвідування яких зробить вашу подорож захоплюючою і незабутньою.

Подорож – це унікальна можливість змінити свій звичний ритм життя і зануритися в усі авантюрні сюрпризи і пригоди, які приготувала для нас доля. Будь-яка мандрівка – це, по-перше, нові люди, а по-друге, простір для незапланованого. У цьому і є романтика подорожей – зриватися кудись на один день, міняти маршрут, знайомитися з новими людьми. Коли довго намагаєшся спланувати подорож, підготовка до нього перетворюється в одну з численних побутових справ і проблем. Тому, коли, врешті, настає той довгоочікуваний момент, ви швидше за все відчуєте втому, ніж передчуття майбутньої подорожі. Виходячи з цього можна сказати, що найкращими подорожами стають незаплановані. Іноді не потрібно чітко слідувати плану, так як спонтанні рішення можуть принести більше вражень, ніж ти очікував.

Не так давно, разом з молоддю із громадської організації «Джем Толока», яка гуртується в місті Переяславі, я мала можливість відвідати дивовижне місто – Івано-Франківськ, яке вражає своєю красою. Засноване в 1662 році, воно і сьогодні зберігає це враження старого міста, якому є що показати. Івано-Франківськ невеликий, привітний і неквапливий. Обійти його можна за день. Але чи варто поспішати? Це райський куточок з красивою архітектурою, затишними скверами та парками. З перших хвилин нашого перебування в ньому місцеві жителі допомагали нам знайти шлях до того чи іншого місця. А, якщо мали час, то ще й розповідали історію їхнього міста і давали поради щодо відвідання визначних пам’яток. Місцеві жителі – надзвичайно дружелюбні та привітні, а їжа – відносно дешева і дуже смачна.

Серед визначних пам’яток Івано-Франківська, на які б я радила звернути увагу:

Площа Ринок – це серце міста, його історичне і культурне ядро. На ній розташована Ратуша в якій розмістився історичний музей та відмінний оглядовий майданчик з видом на гори. Дана будівля є єдиною в Україні з позолоченим куполом, яка не відноситься до церковних споруд;

Станіславський Бастіон в XVII столітті мав славу одного з найнадійніших захисних укріплень в Європі. Саме завдяки йому місто витримало турецьку облогу в 1682 році. Сьогодні від грізної споруди залишився шматок міської кріпосної стіни і кілька веж з прогулянковою терасою, галереєю з кафе, ресторанами і бутиками.

Стометрівка або ж «сотка», як називають її місцеві жителі, – вулиця Незалежності в центрі, довжиною майже півкілометра. Початок вулиці з пішохідною зоною і ресторанами – улюблене місце відпочинку туристів і городян. Тут можна придбати книги, сувеніри, посидіти в затишних кафе або просто погуляти, розглядаючи численні скульптури з металу, які щороку створюють на святі ковалів.

Палац Потоцьких, від початкової кам’яної споруди кінця XVII століття якого залишилося не так багато: в’їзні ворота і огорожа зберегли автентичний вигляд, а інші елементи палацу були неодноразово перероблені. Сьогодні тут проводяться різноманітні фестивалі та арт-виставки;

Міське озеро і парк ім. Тараса Шевченка, де колись були ліси, у яких полювали засновники міста – князь Потоцький і його друзі. Нині тут розташований парк атракціонів. На березі озера можна взяти напрокат човен для відвідин так званого «острова кохання» посеред водойми або ж насолоди дивовижними пейзажами.

Івано-Франківськ – класичне східноєвропейське місто, і завітавши сюди ви в жодному разі не пошкодуєте. Гадаю, подорож – це найкращий час для того, щоб відкрити для себе щось нове і позбутися власних страхів іта комплексів. Не вмієте танцювати? Візьміть участь у вуличних танцях на міській площі. Боїтеся висоти? Підніміться на вишку і погляньте на світ іншими очима. Ми все життя уникаємо своїх страхів, навіть не намагаючись їх подолати. Спробуйте стрибнути в новий досвід – це дасть відчуття повноти життя.

Анастасія Циганкова

магістрантка І року навчання сп. «Німецька мова та література» факультету української та іноземної філології