Ганна Токмань долучилася до роботи ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні проблеми мовно-літературної освіти в середній та вищій школах»

Факультет української та іноземної філології > Новини факультету > Ганна Токмань долучилася до роботи ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні проблеми мовно-літературної освіти в середній та вищій школах»

29-30 квітня 2021 року докторка педагогічних наук, професорка кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання факультету української та іноземної філології нашого університету Ганна Токмань взяла участь у пленарному засіданні ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні проблеми мовно-літературної освіти в середній та вищій школах», яка проводилася в дистанційному форматі на базі факультету іноземної філології НПУ імені М. П. Драгоманова.

У своїй доповіді на тему «Шкільний аналіз ліричного твору як «прогулянка текстом» (Р. Барт)» Ганна Леонідівна виклала теоретичні засади текстуального аналізу як методу прочитання ліричного твору. Було висвітлено такі критерії цього методу, як поділ тексту на довільно вибрані фрагменти – лексії; спостереження значення – конотацій лексії; читання «сповільненим кадром», «крок за кроком» по тексту та принцип не перейматися через «забуті значення», шукати «вихідні отвори тексту».

Поміж іншим, професорка пояснила, що Ролан Барт вкладав у вислів «прогулянка текстом», а також підкреслила, що, на його переконання, прочитання твору має приносити задоволення та не бути втомливим. Текст розглядається як тканина, що це слово і значить у буквальному перекладі. Ганна Токмань навела приклад текстуального аналізу на матеріалі вірша Лесі Українки «І все-таки до тебе думка лине…». Її доповідь ґрунтувалася як на працях Р. Барта «Від твору до тексту», «Текстуальний аналіз «Вольдемара» Е. По», так і на 19-річному досвіді учителювання.

Слід додати, що у програмі конференції були пленарне засідання, низка майстер-класів від учителів України і секційні засідання за актуальними проблемами середньої освіти.  Також у секційних засіданнях взяли участь докторантка кафедри, доцент Лілія Овдійчук і аспірантки Наталія Гаврилюк та Тетяна Копилова.

Прес-центр кафедри української і  зарубіжної літератури та методики навчання